Hotellrum med kvinna stående på rummets balkong.
Bo på Åland

Hur vill du bo under Ålandssemestern?

En del vill bo mitt i Mariehamn och njuta av utbudet i staden. Andra vill bo mitt i naturen, med havet som granne och stjärnhimlen ovanför. Vad passar dig och ditt sällskap bäst?

Oavsett var du bor på huvudön är avstånden korta och bilturen går snabbt till sevärdheter och aktiviteter. Du kan bo i Mariehamn även om du vill fiska och golfa och vice versa. Du kan bo vid strandkan­ten även om du vill shoppa och besöka museer.

Naturnära i stuga

Kommer du till Åland för att uppleva lugnet och naturen? Drömmer du om att vakna upp och tassa ner till stranden för att ta ett morgondopp, och sen äta frukost på altanen? Då passar en stuga bäst för dig, och det finns flera alternativ. Antingen en stugby med flera stugor på samma område eller en enskild stuga. Det förstnämnda väljer du om du vill ha sällskap i närheten. Det andra om du vill rå om dig själv helt och hållet, du kan till och med välja stugor som ligger på en helt egen ö.

För ge dig själv den bästa vistelsen är det bäst att ta reda på vilken service som finns. Till exempel tillgång till roddbåt, cyklar, kanoter, butik och servering?

Stugor finns i stort sett över hela Åland. Om du väljer en stuga på någon av skärgårdsöarna Föglö, Kumlinge, Brändö, Sottunga eller Kökar åker du dit med skärgårdsfärjor som går från huvudön. Resan tar mellan en halv och 2,5 timme beroende på vilken ö du valt. På landsbygden och i skärgården finns också gästhem och hotell.

Centralt i Mariehamn

I Mariehamn har du lika nära till shopping och nöjen som till närmaste badstrand. Det finns flera hotell, lägenhetshotell, gästhem och stugor att välja mellan, alla med gångavstånd till stadens sevärdheter.

Bra att veta är att oavsett var på huvudön du bor är avstånden korta och bilturen snabb till sevärdheter och aktiviteter. Du kan bo i Mariehamn även om du vill fiska och golfa, och vice versa. Det går bra att bo vid strandkanten även om du vill shoppa och besöka museer.

Landsbygd och skärgård

Förutom stugliv och boende i Mariehamn hittar du också trivsamma gästhem och hotell på landsbygden och i skärgården. Perfekt för dig som gärna bor lugnt och naturnära men vill ha tillgång till frukost och annan service. Du får helt enkelt det bästa av båda!

Camping och gästhamnar

För dig som gärna vill bo i tält, övernattningsstuga eller husbil under semestern finns campingplatser över hela Åland.

Båtburna Ålandsbesökare trivs i de åländska gästhamnarna. Många av hamnarna är miljö- och hållbarhetscertifierade enligt internationella Blue Flag.

Hitta boende på Åland

Bed & Breakfast, pensionat och vandrarhem

Camping

Gästhamnar

Hotell

Stugor och stugbyar

Svårt att välja?

Kontakta gärna Viking Line och Eck­erö Linjen som har mycket att erbjuda och som hjälper till att hitta det alternativ som passar dig bäst. Boende kan också bokas via www.visitaland.com

Mer hållbart med Green Key

Många hotell, serveringar och andra verksamheter på Åland får skylta med Green Key-symbolen. Den visar att företagen står för en hållbar hantering av resurserna och att de ständigt försöker minska sin miljöpåverkan.

Se vilka som är med på visitaland.com.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch