Glasspaus på Torggatan i Mariehamn, Åland
Mariehamn

Upptäck Mariehamn

Ta ett dopp i havet – mitt i stan. Ta en paus – vid strandkanten. Mariehamn är en stad med hav i både öster och väster. En stad som är lugn och aktiv på samma gång. En stad som har en stolt sjöfartshistoria.

Mariehamn beskrivs på flera sätt. En del talar om de tusen lindarnas stad – esplanaden som går från öst till väst och som kantas av lindar i fyra rader är helt enkelt mäktig och ett av stadens kännetecken. 

Andra pratar om sjöfartsstaden. Många redare har bott i Mariehamn och ägt fartyg som seglat på världshaven. Än i dag har flera rederier sina huvudkontor i Mariehamn.

Någon kanske påminner om stadens tid som populär badort kring sekelskiftet 1900. Då kom storstadsbor hit för att insupa frisk havsluft och ta stärkande behandlingar.

Mariehamn är en liten storstad

I Mariehamn finns Ålands landskapsregering, som är självstyrelsens högkvarter. Här finns även banker och försäkringsbolag, affärer, caféer och restauranger.

Samtidigt är naturen alltid nära. Nästan mitt i Mariehamn ligger Lilla Holmen med en badstrand och grönområdet Tullarns äng. Längs stränderna finns vackra promenadstigar.

Det är lika nära till nöjen som till stranden i Mariehamn. Pubar, barer och nattklubbar ligger på gångavstånd från varandra. Längs gågatan Torggatan ligger specialaffärer med såväl åländskt hantverk som finländska och svenska designartiklar. Du hittar också flera mysiga kaféer.

Lätt att upptäcka till fots

Mariehamn upptäcker du bäst till fots – eller varför inte med cykel? Börja gärna rundvandringen på Badhus­berget. Där får du en bra överblick över hela staden och ser storfärjorna komma och gå i hamninloppet.

Grundad under rysk tid

Mariehamn grundades 1861. Åland och Finland var då en del av det väldiga ryska tsardömet och tsaren hette Alexander II. Staden fick sitt namn efter hans maka, Maria.

Från början var tomterna för bostadshus stora, men bebyggelsen har förtätats efterhand. Trävillor som byggdes kring 1900 finns kvar vid Södragatan och Mariegatan.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch