Mariehamn

Upptäck Mariehamn

Glasspaus på Torggatan i Mariehamn, Åland

Ta ett dopp i havet – mitt i stan. Ta en paus – vid strandkanten. Mariehamn är en stad med hav i både öster och väster. En stad som är lugn och aktiv på samma gång. En stad som har en stolt sjöfartshistoria.

Mariehamn beskrivs på flera sätt. En del talar om de tusen lindarnas stad – esplanaden som går från öst till väst och som kantas av lindar i fyra rader är helt enkelt mäktig och ett av stadens kännetecken. 

Andra pratar om sjöfartsstaden. Många redare har bott i Mariehamn och ägt fartyg som seglat på världshaven. Än i dag har flera rederier sina huvudkontor i Mariehamn.

Någon kanske påminner om stadens tid som populär badort kring sekelskiftet 1900. Då kom storstadsbor hit för att insupa frisk havsluft och ta stärkande behandlingar.

Mariehamn är en liten storstad

I Mariehamn finns Ålands landskapsregering, som är självstyrelsens högkvarter. Här finns även banker och försäkringsbolag, affärer, caféer och restauranger.

Samtidigt är naturen alltid nära. Nästan mitt i Mariehamn ligger Lilla Holmen med en badstrand och grönområdet Tullarns äng. Längs stränderna finns vackra promenadstigar.

Det är lika nära till nöjen som till stranden i Mariehamn. Pubar, barer och nattklubbar ligger på gångavstånd från varandra. Längs gågatan Torggatan ligger specialaffärer med såväl åländskt hantverk som finländska och svenska designartiklar. Du hittar också flera mysiga kaféer.

Lätt att upptäcka till fots

Mariehamn upptäcker du bäst till fots – eller varför inte med cykel? Börja gärna rundvandringen på Badhus­berget. Där får du en bra överblick över hela staden och ser storfärjorna komma och gå i hamninloppet.

Grundad under rysk tid

Mariehamn grundades 1861. Åland och Finland var då en del av det väldiga ryska tsardömet och tsaren hette Alexander II. Staden fick sitt namn efter hans maka, Maria.

Från början var tomterna för bostadshus stora, men bebyggelsen har förtätats efterhand. Trävillor som byggdes kring 1900 finns kvar vid Södragatan och Mariegatan.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy