Flygvyg över gästhamnen på Rödhamn.
Öar och skärgård

Härliga upplevelser på egen köl

Rödhamn är en av Ålands populära gästhamnar. Läget är magnifikt – öppet hav åt ena hållet, skyddad övärld åt det andra. Lägg dessutom till en charmig servering, ett museum och en vedeldad bastu på klipporna så blir det en skön helhetsupplevelse.

Många väljer att komma till Åland med egen båt. De som kommer från öster får en resa genom en till synes oändlig övärld. De som kommer från väster tar sig över Ålands hav, så pass stort att man inte ser land någonstans när man kommit halv­vägs.

Ett paradis för båtfolk

Naturen i Ålands skärgård är makalös och ruttmöj­ligheterna många. Det är sällan trångt i farlederna och gästhamnarna och -bryg­gorna är utspridda över i stort sett hela Åland. Att ta sig runt hela huvudön är ett av flera populära alternativ.

Få missar Mariehamn som håller sig med två populära gästhamnar – MSF på den östra sidan, ÅSS på den västra.

En an­nan av de åländska gästhamnarna är Röd­hamn som ligger tio nautiska mil från Mariehamn. Hamnen har historiska anor. Hit har sjöfarare kommit i århundraden för ett hamnuppehåll antingen före eller efter seglatsen över Ålands hav. Rester av både en krog och ett sjöfararkapell finns på ögruppen liksom ristningar i berget, som inblåsta sjöman, roat sig med. Här finns också ett museum i den forna radiofyren.

En del hamnar är varandras motpoler. På Havsvidden på norra Åland är man granne med det öppna havet, i Kastelholm bor man mitt i det åländska kulturlandska­pet.

I övärlden öster om huvudön finns också ett flertal gästhamnar. Här kan man hyra en cykel efter förtöjningen och utforska en åländsk skärgårdsby.

Gästhamnar på Åland

En bra guide för båtfolk på svenska är boken "Åland, gästhamnar, farleder, ankarplatser". I boken beskrivs 70 hamnar både i text och bild och koordinater anges. Väsentlig hamninformation anges på flygbilder. Dessutom finns tydliga sjökortsbilder för varje hamn.

Gästhamnar på Åland

Mer info om gästhamnar hittar du också på Visitaland.com

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch