Öar och skärgård

Gästen i fokus vid Rödhamn

Värdinnan Anette Gustafsson med ett fat nybakade bullar vid gästhamnen Rödhamn på Åland.

Rödhamn är en av Ålands populära gästhamnar. Läget och värdskapet är trivsamt – på randen till Ålands hav landar du i en trygg hamn skyddad från alla vindar. På ön väntar dopp i havet, sköna bastubad, goda bullar och Rödhamns välkända gästfrihet.

Många väljer att komma till Åland med egen båt. Om du kommer från öster får du en resa genom en till synes oändlig övärld. Västerifrån gäller det att först ta sig över Ålands hav, så pass stort att du inte ser land någonstans när du kommit halvvägs.

Trevliga Rödhamn

Från väster är gästhamnen på Rödhamn ofta det första du möter. Många väljer också den säkra hamnen som ett sista stopp innan resan tillbaka över öppet hav.

Ön är ett omtyckt utflyktsmål, och det är lätt att förstå varför. Vyerna är vackra och servicen på topp. Här finns ett museum och barnens favorit, en liten sandstrand med hoppbrygga. Kombinera gärna båtutflykten med middag eller fika i Café Sjöboden, och håll utkik efter specialarrangemang som fredagsöl och grillkvällar.

Som nattgäst kan du beställa nybakat frukostbröd och få det levererat direkt till båten. Härligt att börja dagen med varma Rödhamnsfrallor, givetvis med dagens sjörapport skriven på brödpåsen.

Upptäck Ålands skärgård

Ålands skärgård är ett paradis för båtfolk. Naturen är makalös och ruttmöjligheterna många. Det är sällan trångt i farlederna och gästhamnarna och gästbryggorna är utspridda över i stort sett hela Åland. Att ta sig runt hela huvudön är ett av flera populära alternativ.

Få missar Mariehamn som har två populära gästhamnar – MSF på den östra sidan, ÅSS på den västra. Andra hamnar är varandras motpoler. På Havsvidden på norra Åland är du granne med det öppna Norrhavet, i Kastelholm bor du mitt i det åländska kulturlandskapet.

I övärlden öster om huvudön finns också ett flertal gästhamnar där du gärna promenerar runt efter förtöjningen och utforskar omgivningarna.

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Tallrik med sushi från Sara och Jans delikatesser i Mariebar i Mariehamn.
Mat från Åland

Mariebar gör det enkelt att upptäcka nya smaker

Krögarparet Sara Bergman och Jan Plonczak låter världens smaker möta åländska råvaror och nordiska mattraditioner vid Mariebar i Mariehamn...

Kvinnor på skogsyoga med Caroline Henriksson i den åländska skärgårdsskogen.
Må bra

Skogsyoga – lugn återhämtning för kropp och själ

På Föglö i den åländska skärgården väntar yogaläraren Caroline Henriksson på att få ta dig med på skogsyoga, en kombination av japanskt...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy