Öar och skärgård

Gästen i fokus vid Rödhamn

Värdinnan Anette Gustafsson med ett fat nybakade bullar vid gästhamnen Rödhamn på Åland.

Rödhamn är en av Ålands populära gästhamnar. Läget och värdskapet är trivsamt – på randen till Ålands hav landar du i en trygg hamn skyddad från alla vindar. På ön väntar dopp i havet, sköna bastubad, goda bullar och Rödhamns välkända gästfrihet.

Många väljer att komma till Åland med egen båt. Om du kommer från öster får du en resa genom en till synes oändlig övärld. Västerifrån gäller det att först ta sig över Ålands hav, så pass stort att du inte ser land någonstans när du kommit halvvägs.

Trevliga Rödhamn

Från väster är gästhamnen på Rödhamn ofta det första du möter. Många väljer också den säkra hamnen som ett sista stopp innan resan tillbaka över öppet hav.

Ön är ett omtyckt utflyktsmål, och det är lätt att förstå varför. Vyerna är vackra och servicen på topp. Här finns ett museum och barnens favorit, en liten sandstrand med hoppbrygga. Kombinera gärna båtutflykten med middag eller fika i Café Sjöboden, och håll utkik efter specialarrangemang som fredagsöl och grillkvällar.

Som nattgäst kan du beställa nybakat frukostbröd och få det levererat direkt till båten. Härligt att börja dagen med varma Rödhamnsfrallor, givetvis med dagens sjörapport skriven på brödpåsen. Det är lätt att förstå varför Rödhamn röstades fram till årets gästhamn 2023 bland de båtägare som besökt gästhamnarna i Finland under 2022. 

Upptäck Ålands skärgård

Ålands skärgård är ett paradis för båtfolk. Naturen är makalös och ruttmöjligheterna många. Det är sällan trångt i farlederna och gästhamnarna och gästbryggorna är utspridda över i stort sett hela Åland. Att ta sig runt hela huvudön är ett av flera populära alternativ.

Få missar Mariehamn som har två populära gästhamnar – MSF på den östra sidan, ÅSS på den västra. Andra hamnar är varandras motpoler. På Havsvidden på norra Åland är du granne med det öppna Norrhavet, i Kastelholm bor du mitt i det åländska kulturlandskapet.

I övärlden öster om huvudön finns också ett flertal gästhamnar där du gärna promenerar runt efter förtöjningen och utforskar omgivningarna.

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med...

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".
Evenemang

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy