Värdinnan Anette Gustafsson med ett fat nybakade bullar vid gästhamnen Rödhamn på Åland.
Öar och skärgård

Gästen i fokus vid Rödhamn

Rödhamn är en av Ålands populära gästhamnar. Läget och värdskapet är trivsamt – på randen till Ålands hav landar du i en trygg hamn skyddad från alla vindar. På ön väntar dopp i havet, sköna bastubad, goda bullar och Rödhamns välkända gästfrihet.

Många väljer att komma till Åland med egen båt. Om du kommer från öster får du en resa genom en till synes oändlig övärld. Västerifrån gäller det att först ta sig över Ålands hav, så pass stort att du inte ser land någonstans när du kommit halvvägs.

Trevliga Rödhamn

Från väster är gästhamnen på Rödhamn ofta det första du möter. Många väljer också den säkra hamnen som ett sista stopp innan resan tillbaka över öppet hav.

Ön är ett omtyckt utflyktsmål, och det är lätt att förstå varför. Vyerna är vackra och servicen på topp. Här finns ett museum och barnens favorit, en liten sandstrand med hoppbrygga. Kombinera gärna båtutflykten med middag eller fika i Café Sjöboden, och håll utkik efter specialarrangemang som fredagsöl och grillkvällar.

Som nattgäst kan du beställa nybakat frukostbröd och få det levererat direkt till båten. Härligt att börja dagen med varma Rödhamnsfrallor, givetvis med dagens sjörapport skriven på brödpåsen. Det är lätt att förstå varför Rödhamn röstades fram till årets gästhamn 2023 bland de båtägare som besökt gästhamnarna i Finland under 2022. 

Upptäck Ålands skärgård

Ålands skärgård är ett paradis för båtfolk. Naturen är makalös och ruttmöjligheterna många. Det är sällan trångt i farlederna och gästhamnarna och gästbryggorna är utspridda över i stort sett hela Åland. Att ta sig runt hela huvudön är ett av flera populära alternativ.

Få missar Mariehamn som har två populära gästhamnar – MSF på den östra sidan, ÅSS på den västra. Andra hamnar är varandras motpoler. På Havsvidden på norra Åland är du granne med det öppna Norrhavet, i Kastelholm bor du mitt i det åländska kulturlandskapet.

I övärlden öster om huvudön finns också ett flertal gästhamnar där du gärna promenerar runt efter förtöjningen och utforskar omgivningarna.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch