Öar och skärgård

Unika pärlor att upptäcka i en av världens finaste skärgårdar

Pojke och flicka går hand i hand över klipporna på en ö i den åländska skärgården.

Åland från vattenytan är alltid en upplevelse. Hyr en kajak, boka en båtutflykt eller besök övärlden med egen båt. Vi vågar lova att du får fina minnen för livet.

Det är en frihetskänsla utöver det vanliga att upptäcka Åland omgiven av öar, hav, himmel och horisont.

Nära Mariehamn

Kobba Klintar vid inloppet till Mariehamn är lätt att besöka både med och utan egen båt. När flaggan är hissad är caféet öppet, Kobbamackan är ett tips. I båken arrangeras utställningar och här och där dyker humoristiska konstverk signerade Juha Pykäläinen upp. Från måsar med simglasögon till sälen i hamnbassängen.

Om du klättrar högst upp i tornet  på lotsstationen och blickar söderut skymtar du Båtskären, där föreningen Ådans vänner har sin ådkoloni och arrangerar guidade turer vår och försommar.

Upptäck Ålands södra skärgård

På Björkör sydväst om Föglö finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet. Ön är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i skärgårdslivet förr. I närheten ligger Sältingskär med välbevarade stugor från det gamla fiskeläget.

Kökarsön Källskär lockar med intressanta istidsformationer och oväntade miljöer skapade av den svenske friherren Göran Åkerhielm på 1960-talet.

Utflykter i norr

Öar värda att besöka i den norra och östra skärgården är Saltviksöarna Boxö med Ålands största grotta, klipporna på Saggö och naturreservatet Länsmansgrund. Längst norrut ligger Rannörarna, Ålands sista utpost i Bottenhavet.

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Tallrik med sushi från Sara och Jans delikatesser i Mariebar i Mariehamn.
Mat från Åland

Mariebar gör det enkelt att upptäcka nya smaker

Krögarparet Sara Bergman och Jan Plonczak låter världens smaker möta åländska råvaror och nordiska mattraditioner vid Mariebar i Mariehamn...

Kvinnor på skogsyoga med Caroline Henriksson i den åländska skärgårdsskogen.
Må bra

Skogsyoga – lugn återhämtning för kropp och själ

På Föglö i den åländska skärgården väntar yogaläraren Caroline Henriksson på att få ta dig med på skogsyoga, en kombination av japanskt...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy