Pojke och flicka går hand i hand över klipporna på en ö i den åländska skärgården.
Öar och skärgård

Unika pärlor att upptäcka i en av världens finaste skärgårdar

Åland från vattenytan är alltid en upplevelse. Hyr en kajak, boka en båtutflykt eller besök övärlden med egen båt. Vi vågar lova att du får fina minnen för livet.

Det är en frihetskänsla utöver det vanliga att upptäcka Åland omgiven av öar, hav, himmel och horisont.

Nära Mariehamn

Kobba Klintar vid inloppet till Mariehamn är lätt att besöka både med och utan egen båt. När flaggan är hissad är caféet öppet, Kobbamackan är ett tips. I båken arrangeras utställningar och här och där dyker humoristiska konstverk signerade Juha Pykäläinen upp. Från måsar med simglasögon till sälen i hamnbassängen.

Om du klättrar högst upp i tornet  på lotsstationen och blickar söderut skymtar du Båtskären, där föreningen Ådans vänner har sin ådkoloni och arrangerar guidade turer vår och försommar.

Upptäck Ålands södra skärgård

På Björkör sydväst om Föglö finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet. Ön är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i skärgårdslivet förr. I närheten ligger Sältingskär med välbevarade stugor från det gamla fiskeläget.

Kökarsön Källskär lockar med intressanta istidsformationer och oväntade miljöer skapade av den svenske friherren Göran Åkerhielm på 1960-talet.

Utflykter i norr

Öar värda att besöka i den norra och östra skärgården är Saltviksöarna Boxö med Ålands största grotta, klipporna på Saggö och naturreservatet Länsmansgrund. Längst norrut ligger Rannörarna, Ålands sista utpost i Bottenhavet.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch