Öar och skärgård

Unika pärlor att upptäcka i en av världens finaste skärgårdar

Pojke och flicka går hand i hand över klipporna på en ö i den åländska skärgården.

Åland från vattenytan är alltid en upplevelse. Hyr en kajak, boka en båtutflykt eller besök övärlden med egen båt. Vi vågar lova att du får fina minnen för livet.

Det är en frihetskänsla utöver det vanliga att upptäcka Åland omgiven av öar, hav, himmel och horisont.

Nära Mariehamn

Kobba Klintar vid inloppet till Mariehamn är lätt att besöka både med och utan egen båt. När flaggan är hissad är caféet öppet, Kobbamackan är ett tips. I båken arrangeras utställningar och här och där dyker humoristiska konstverk signerade Juha Pykäläinen upp. Från måsar med simglasögon till sälen i hamnbassängen.

Om du klättrar högst upp i tornet  på lotsstationen och blickar söderut skymtar du Båtskären, där föreningen Ådans vänner har sin ådkoloni och arrangerar guidade turer vår och försommar.

Upptäck Ålands södra skärgård

På Björkör sydväst om Föglö finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet. Ön är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i skärgårdslivet förr. I närheten ligger Sältingskär med välbevarade stugor från det gamla fiskeläget.

Kökarsön Källskär lockar med intressanta istidsformationer och oväntade miljöer skapade av den svenske friherren Göran Åkerhielm på 1960-talet.

Utflykter i norr

Öar värda att besöka i den norra och östra skärgården är Saltviksöarna Boxö med Ålands största grotta, klipporna på Saggö och naturreservatet Länsmansgrund. Längst norrut ligger Rannörarna, Ålands sista utpost i Bottenhavet.

Röda nypon i frost och solljus.
Evenemang

Åland Glimrar – nu börjar det!

Nu inleds den första av tre glimrande julstämningshelger. Vilken härlig första advents- och decemberhelg vi har att se fram emot! Denna...

Leende barn i ytterkläder med två paket i händerna.
Barnens Åland

Fira lillajul på Åland

Först är det Lilla Jul lördagen innan första advent. Sen kommer Stora Jul med självaste julafton den 24 december.

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy