Öar och skärgård

Unika pärlor att upptäcka i en av världens finaste skärgårdar

Pojke och flicka går hand i hand över klipporna på en ö i den åländska skärgården.

Åland från vattenytan är alltid en upplevelse. Hyr en kajak, boka en båtutflykt eller besök övärlden med egen båt. Vi vågar lova att du får fina minnen för livet.

Det är en frihetskänsla utöver det vanliga att upptäcka Åland omgiven av öar, hav, himmel och horisont.

Nära Mariehamn

Kobba Klintar vid inloppet till Mariehamn är lätt att besöka både med och utan egen båt. När flaggan är hissad är caféet öppet, Kobbamackan är ett tips. I båken arrangeras utställningar och här och där dyker humoristiska konstverk signerade Juha Pykäläinen upp. Från måsar med simglasögon till sälen i hamnbassängen.

Om du klättrar högst upp i tornet  på lotsstationen och blickar söderut skymtar du Båtskären, där föreningen Ådans vänner har sin ådkoloni och arrangerar guidade turer vår och försommar.

Upptäck Ålands södra skärgård

På Björkör sydväst om Föglö finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet. Ön är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i skärgårdslivet förr. I närheten ligger Sältingskär med välbevarade stugor från det gamla fiskeläget.

Kökarsön Källskär lockar med intressanta istidsformationer och oväntade miljöer skapade av den svenske friherren Göran Åkerhielm på 1960-talet.

Utflykter i norr

Öar värda att besöka i den norra och östra skärgården är Saltviksöarna Boxö med Ålands största grotta, klipporna på Saggö och naturreservatet Länsmansgrund. Längst norrut ligger Rannörarna, Ålands sista utpost i Bottenhavet.

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med...

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".
Evenemang

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy