Fyren på Lågskär i Ålands skärgård.
Öar och skärgård

Besök en fyr långt ute i havsbandet

Dagar med fint väder är en tur till en av Ålands havsfyrar idyllisk, nästan magisk. Fyrlandet höjer sig ur i havet och horisonten är oändlig. De ensliga öarna bjuder på mäktiga naturupplevelser och intressanta historier.

Det är fascinerande att försöka föreställa sig hur fyrmästaren och fyrvaktarna levde ute på öarna, speciellt under vinterhalvåret. Vid Lågskärs fyr levde fyrvaktarna dessutom med sina familjer. Som mest bodde ett 30-tal personer på ön, en extremt utsatt boplats där man livnärde sig på djurhållning, jakt och fiske. Långa perioder under vinterhalvåret kunde fyrfolket vara helt isolerat från omvärlden.

Den nuvarande granitröda fyren är Lågskärs tredje, här tändes lampan för första gången år 1920. När fyren automatiserades 1961 flyttade fyrvaktarna bort från ön, som i dag är en av Finlands främsta fågelstationer.

Sälskär

Efter fjolårets renovering är den långa och smäckra fyren på Sälskär ännu vitare och ståtligare. Utsikten från den 30,8 meter höga fyren är vidunderlig. Fyren var bemannad 1868-1949 innan den automatiserades som den första fyren i Finland. Även här fanns ett litet fyrsamhälle där fyrvaktarna bodde med sina familjer.

Märket

Märkets fyr är varken hög eller ståtlig men fängslande där den klamrar sig fast på sin isolerade klippö. Vid friska vindar kan vågorna slå över hela ön. Fyren invigdes 1885 och automatiserades 1976. Det betyder att Märket var den sista bemannade av de åländska fyrarna. Tvärs över ön går riksgränsen, här kan du bokstavligen stå med en fot i Finland och den andra i Sverige.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch