Öar och skärgård

Besök en fyr långt ute i havsbandet

Fyren på Lågskär i Ålands skärgård.

Dagar med fint väder är en tur till en av Ålands havsfyrar idyllisk, nästan magisk. Fyrlandet höjer sig ur i havet och horisonten är oändlig. De ensliga öarna bjuder på mäktiga naturupplevelser och intressanta historier.

Det är fascinerande att försöka föreställa sig hur fyrmästaren och fyrvaktarna levde ute på öarna, speciellt under vinterhalvåret. Vid Lågskärs fyr levde fyrvaktarna dessutom med sina familjer. Som mest bodde ett 30-tal personer på ön, en extremt utsatt boplats där man livnärde sig på djurhållning, jakt och fiske. Långa perioder under vinterhalvåret kunde fyrfolket vara helt isolerat från omvärlden.

Den nuvarande granitröda fyren är Lågskärs tredje, här tändes lampan för första gången år 1920. När fyren automatiserades 1961 flyttade fyrvaktarna bort från ön, som i dag är en av Finlands främsta fågelstationer.

Sälskär

Efter fjolårets renovering är den långa och smäckra fyren på Sälskär ännu vitare och ståtligare. Utsikten från den 30,8 meter höga fyren är vidunderlig. Fyren var bemannad 1868-1949 innan den automatiserades som den första fyren i Finland. Även här fanns ett litet fyrsamhälle där fyrvaktarna bodde med sina familjer.

Märket

Märkets fyr är varken hög eller ståtlig men fängslande där den klamrar sig fast på sin isolerade klippö. Vid friska vindar kan vågorna slå över hela ön. Fyren invigdes 1885 och automatiserades 1976. Det betyder att Märket var den sista bemannade av de åländska fyrarna. Tvärs över ön går riksgränsen, här kan du bokstavligen stå med en fot i Finland och den andra i Sverige.

Publik som skrattar och applåderar.
Om Aland.com

Tipsa oss om dina evenemang!

Hjälp oss att berätta om allt som är på gång på Åland. Tillsammans fyller vi evenemangskalendern med roligheter!

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy