Pojkar som springer på granitröda klippor vid havet på ön Sälskär.
Öar och skärgård

Ö-luffa genom Ålands skärgård

Åland har så många öar att inte ens ålänningarna själva har besökt dem alla. Sammanlagt är de nämligen 6.700 stycken. Hur många hinner du uppleva på en dag?

Du kan antingen åka runt och upptäcka öriket på egen hand, eller så följer du en färdig rutt. Ålands ringväg är ett omtyckt alternativ som gör det lätt att upptäcka Åland året om med bil eller cykel. Om du börjar i Mariehamn sträcker sig ringvägen över huvudön och vidare österut mot den åländska skärgården. Du väljer om du tar öarna i norra skärgården först eller om du börjar med den södra skärgården.

Ålands ringväg går också att kombinera med Skärgårdens ringväg som fortsätter i Åbo skärgård via Osnäs eller Galtby. Det är också här du börjar om du kommer till Åland österifrån.

Ta skärgårdsfärjan

För att ta dig från ö till ö åker du med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor som smidigt transporterar bilar, cyklar och passagerare. På köpet får du njuta av havet och många vackra vyer, turen är en upplevelse i sig. Färjorna går från huvudön till de bebodda öarna flera gånger dagligen. Tänk bara på att boka din bilplats i god tid!

Varje skärgårdskommun har sin tjusning. Från Brändö i norr med sina broar och vägbankar till karga Kökar längst i söder. Upptäck också Finlands minsta kommun Sottunga, museigården Hermas på Enklinge och den medeltida kyrka på Kumlinge. Stanna en dag eller två innan du åker vidare och gör gärna egna avstickare. Då hinner du njuta lite extra av restauranger, sevärdheter och det sköna ölivet.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch