Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Lemlandsleden är 25 km och en av Ålands längre vandringsleder. Den kan gås i båda riktningarna och även tas i kortare etapper.

Byn Söderby ligger centralt och ungefär mitt på sträckan. Här kan man börja eller sluta om man inte vill ta hela leden på samma gång. 

Om man har Mariehamn som utgångspunkt kan man ta bussen till en startplats, som ligger längs huvudvägen, till exempel Lemströms kanal, Söderby eller Lumparsund. Efter avslutad vandring kan man ta bussen, som går ett antal turer per dag, eller taxi tillbaka till stan. 

Leden är väl utmärkt med stolpar med vit topp eller med vita markeringar på träd, elstolpar och stenar och är lätt att följa. 

Terrängen varierar. Man går bland annat över kuperad bergsmark och kommer till Kasberget och Bistorpberget, som höjer sig 60 respektive 77 meter över havet. Från höjderna får man fin utsikt över bygden.

Hem för bonderedare

Man går också längs skogs- och landsvägar och genom byar som Söderby, Norrby och Granboda. 

I Granboda finns skeppargården Pellas som byggdes 1884 och som sommartid är öppen för allmänheten. Här kan se hur en framgångsrik bonderedarfamilj bodde på den tiden. Vill man läsa om den tiden i romanform rekommenderas ”Leo” av Ulla-Lena Lundberg.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch