Museer på Åland

Kulturhistoriska pärlor på museum och i verkligheten

Kastelholms slott i Sund på Ålands landsbygd.

Upptäck händelserna som format Åland sen den första landstigningen för tusentals år sedan. Då handlade livet om jakt och fiske, i dag har öarna precis firat sina första 100 år som en självstyrd del av Finland.

En tur genom Ålands historia börjar vid Ålands kulturhistoriska museum. I sin basutställning presenterar museet ögruppens första 7.500 år och som besökare lotsas du genom en kronologisk berättelse från tiden med de första ålänningarna till dagens moderna och självstyrda samhälle.

Längs vägen har de envisa öborna jagat säl, livnärt sig på jordbruk och fiske, seglat på världshaven och tillhört både Sverige och Ryssland, och numera Finland.

Forntiden

Än hittar vi många minnen än spännande tider runt om i landskapet. Om du vill börja från början besöker du Långbergen, som är högre än namnet antyder. Det var här som landet först höjde sig ur havet efter istiden för 10.000 år sedan. Uppe på berget finns spår av gamla havsstränder, som numera befinner sig 100 meter över havsytan. Vid berget finns en naturstig och en av de äldsta stenåldersboplatserna på Åland. 

Intressant är även vandringsleden Kalen på Kökar med gravrösen och lämningar från säljakten under yngre bronsålder och äldre järnålder. Besök samtidigt Hamnö, en viktig hamn under medeltiden med ruiner från ett franciskanerkloster.

Medeltiden

Åland blir tidigt kristet, redan i slutet av 1100-talet byggs de första kyrkorna. Dessa var i trä och ersattes på 1200-talet av stenkyrkor. Både i Finström och Jomala står stenkyrkorna kvar, i dag räknas de som två av de bäst bevarade medeltida byggnader-na i Finland. Sammanlagt finns hela 16 kyrkor och flera kapell att besöka på Åland.

Fler minnen från medeltiden finns i Kastelholm. År 1400 blir Åland ett svenskt slottslän med Kastelholms slott som administrativt centrum. Slottet hade sin storhetstid under den kommande Vasatiden när Gustav Vasa och hans söner var regenter i Sverige. Till exempel satt Erik XIV fängslad i slottet tillsammans med sin hustru Karin Månsdotter.

Bakom slottet ligger Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, Ålands Skansen med äldre byggnader från 1800-talet och ännu fler be-rättelser om gamla tider.

Den ryska tiden

Från att ha tillhört Sverige blev Åland och Finland en del av Ryssland efter kriget 1808-1809. Samtidigt blev Åland det ryska tsardömets yttersta utpost mot väst och bygget av Bomarsunds mäktiga kustfästning inleddes 1830. Fästningen förstördes senare av franska och engelska styrkor under Krimkriget 1854, men ruinerna står kvar. I det nya besökscentret får du med ljud och bild uppleva Bomarsunds uppgång och fall innan du vandrar vidare ut på området.

Röda nypon i frost och solljus.
Evenemang

Åland Glimrar – nu börjar det!

Nu inleds den första av tre glimrande julstämningshelger. Vilken härlig första advents- och decemberhelg vi har att se fram emot! Denna...

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Potatis och lök i korgar på Åland.
Mat från Åland

Tänk axgant – närodlat och härproducerat!

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn och honung. I skördetider...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy