Bomarsunds besökcenter, illustration från Ålands Fastighetsverk.
Museer på Åland

Upptäck Bomarsund och händelserna som formade Åland

Fästningsruinerna i Bomarsund har länge varit ett omtyckt utflyktsmål. I år är området högaktuellt tack vare öppnandet av det nya besökscentret.

Den ryska kustfästningen i Bomarsund började byggas 1830 som det väldiga Rysslands västligaste utpost mot väst efter kriget 1808-1809. Åland och ålänningarna blev då en liten men viktig bricka i ett stort internationellt maktspel. Samtidigt kom folk från stora delar av tsarriket till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget. Bomarsund blev ett ekonomiskt och politiskt centrum.

Fästningen hann däremot inte bli färdig innan den förstördes av franska och engelska styrkor under Krimkriget 1854, en händelse som senare lade grunden till dagens demilitariserade Åland.

En portal till området

I Bomarsunds nya besökscenter får du med ljud och bild se och uppleva hur det gick till när det väldiga Ryssland först erövrade Åland och senare tvingades kapitulera för Frankrike och England. Här finns även omsorgsfullt konstruerade modeller som visar hur fartyg och byggnader såg ut under Bomarsundstiden.

Den moderna byggnaden smälter väl in i omgivningarna och inspirerar besökarna att göra egna upptäckter bland ruinerna av den storslagna fästningen och resterna av det samhälle som växte upp omkring den. I området finns även intressanta och rikt illustrerade vandringsstigar.

Sommartid kan du avsluta besöket med ett dopp i havet och god mat eller fika vid Furulundsgårdens restaurang och café.

Besök Bomarsunds fästningsruiner

Bomarsund, Sund.
www.museum.ax

Tips! Ladda ner appen Coastal Past med information om Bomarsund på fyra språk (Apple App Store eller Google Play Store).

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch