Museer på Åland

Upptäck Bomarsund och händelserna som formade Åland

Bomarsunds besökcenter, illustration från Ålands Fastighetsverk.

Fästningsruinerna i Bomarsund har länge varit ett omtyckt utflyktsmål. I år är området högaktuellt tack vare öppnandet av det nya besökscentret.

Den ryska kustfästningen i Bomarsund började byggas 1830 som det väldiga Rysslands västligaste utpost mot väst efter kriget 1808-1809. Åland och ålänningarna blev då en liten men viktig bricka i ett stort internationellt maktspel. Samtidigt kom folk från stora delar av tsarriket till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget. Bomarsund blev ett ekonomiskt och politiskt centrum.

Fästningen hann däremot inte bli färdig innan den förstördes av franska och engelska styrkor under Krimkriget 1854, en händelse som senare lade grunden till dagens demilitariserade Åland.

En portal till området

I Bomarsunds nya besökscenter får du med ljud och bild se och uppleva hur det gick till när det väldiga Ryssland först erövrade Åland och senare tvingades kapitulera för Frankrike och England. Här finns även omsorgsfullt konstruerade modeller som visar hur fartyg och byggnader såg ut under Bomarsundstiden.

Den moderna byggnaden smälter väl in i omgivningarna och inspirerar besökarna att göra egna upptäckter bland ruinerna av den storslagna fästningen och resterna av det samhälle som växte upp omkring den. I området finns även intressanta och rikt illustrerade vandringsstigar.

Sommartid kan du avsluta besöket med ett dopp i havet och god mat eller fika vid Furulundsgårdens restaurang och café.

Besök Bomarsunds fästningsruiner

Bomarsund, Sund.
www.museum.ax

Tips! Ladda ner appen Coastal Past med information om Bomarsund på fyra språk (Apple App Store eller Google Play Store).

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy