Museer på Åland

Upptäck Bomarsund och händelserna som formade Åland

Bomarsunds besökcenter, illustration från Ålands Fastighetsverk.

Fästningsruinerna i Bomarsund har länge varit ett omtyckt utflyktsmål. I år är området högaktuellt tack vare öppnandet av det nya besökscentret.

Den ryska kustfästningen i Bomarsund började byggas 1830 som det väldiga Rysslands västligaste utpost mot väst efter kriget 1808-1809. Åland och ålänningarna blev då en liten men viktig bricka i ett stort internationellt maktspel. Samtidigt kom folk från stora delar av tsarriket till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget. Bomarsund blev ett ekonomiskt och politiskt centrum.

Fästningen hann däremot inte bli färdig innan den förstördes av franska och engelska styrkor under Krimkriget 1854, en händelse som senare lade grunden till dagens demilitariserade Åland.

En portal till området

I Bomarsunds nya besökscenter får du med ljud och bild se och uppleva hur det gick till när det väldiga Ryssland först erövrade Åland och senare tvingades kapitulera för Frankrike och England. Här finns även omsorgsfullt konstruerade modeller som visar hur fartyg och byggnader såg ut under Bomarsundstiden.

Den moderna byggnaden smälter väl in i omgivningarna och inspirerar besökarna att göra egna upptäckter bland ruinerna av den storslagna fästningen och resterna av det samhälle som växte upp omkring den. I området finns även intressanta och rikt illustrerade vandringsstigar.

Sommartid kan du avsluta besöket med ett dopp i havet och god mat eller fika vid Furulundsgårdens restaurang och café.

Besök Bomarsunds fästningsruiner

Bomarsund, Sund.
www.museum.ax

Tips! Ladda ner appen Coastal Past med information om Bomarsund på fyra språk (Apple App Store eller Google Play Store).

Anna och Obi Marquardt vid Ålands Karamelleriet.
Barnens Åland

Visste du att Åland smakar smultron?

Åtminstone när godistillverkaren Ålands Karamelleriet i Smakbyn fångar smaken av Åland i sina handgjorda karameller. Testa en Ålands Flagga...

Ön Klobben med sina sjöbodsliknande stugor och havet i horisonten.
Öar och skärgård

Klobben lockar med öppen ö

Verksamheten vid Silverskär Islands riktar sig vanligtvis bara till grupper, men den 14-15 juli har du möjlighet att besöka ön Klobben även...

Aland.com sommartävling logo.
Tävla med Aland.com

Delta i Aland.com's sommartävling och vinn ett veckoslut med vildmarksbad!

Från 16 juni till 13 juli kan du delta i vår fina sommartävling på Aland.com. Varje vecka presenterar vi en ny tävling där du kan vinna presentkort på allt från teater och Rockoffpass till restaurangbesök.

Skylt med alla sevärdheter vid fiskeläget i Käringsund.
Sevärt

I Eckerö finns något för alla

Konst, kultur, historia, mat och aktiviteter. Vad väljer du? I Eckerö tillbringar du lätt hela dagen. Pampigast i Eckerö är det gula post-...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy