Museer på Åland

Upptäck Bomarsund och händelserna som formade Åland

Bomarsunds besökcenter, illustration från Ålands Fastighetsverk.

Fästningsruinerna i Bomarsund har länge varit ett omtyckt utflyktsmål. I år är området högaktuellt tack vare öppnandet av det nya besökscentret.

Den ryska kustfästningen i Bomarsund började byggas 1830 som det väldiga Rysslands västligaste utpost mot väst efter kriget 1808-1809. Åland och ålänningarna blev då en liten men viktig bricka i ett stort internationellt maktspel. Samtidigt kom folk från stora delar av tsarriket till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget. Bomarsund blev ett ekonomiskt och politiskt centrum.

Fästningen hann däremot inte bli färdig innan den förstördes av franska och engelska styrkor under Krimkriget 1854, en händelse som senare lade grunden till dagens demilitariserade Åland.

En portal till området

I Bomarsunds nya besökscenter får du med ljud och bild se och uppleva hur det gick till när det väldiga Ryssland först erövrade Åland och senare tvingades kapitulera för Frankrike och England. Här finns även omsorgsfullt konstruerade modeller som visar hur fartyg och byggnader såg ut under Bomarsundstiden.

Den moderna byggnaden smälter väl in i omgivningarna och inspirerar besökarna att göra egna upptäckter bland ruinerna av den storslagna fästningen och resterna av det samhälle som växte upp omkring den. I området finns även intressanta och rikt illustrerade vandringsstigar.

Sommartid kan du avsluta besöket med ett dopp i havet och god mat eller fika vid Furulundsgårdens restaurang och café.

Besök Bomarsunds fästningsruiner

Bomarsund, Sund.
www.museum.ax

Tips! Ladda ner appen Coastal Past med information om Bomarsund på fyra språk (Apple App Store eller Google Play Store).

Publik som skrattar och applåderar.
Om Aland.com

Tipsa oss om dina evenemang!

Hjälp oss att berätta om allt som är på gång på Åland. Tillsammans fyller vi evenemangskalendern med roligheter!

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy