Museer på Åland

Upptäck Bomarsund och händelserna som formade Åland

Bomarsunds besökcenter, illustration från Ålands Fastighetsverk.

Fästningsruinerna i Bomarsund har länge varit ett omtyckt utflyktsmål. I år är området högaktuellt tack vare öppnandet av det nya besökscentret.

Den ryska kustfästningen i Bomarsund började byggas 1830 som det väldiga Rysslands västligaste utpost mot väst efter kriget 1808-1809. Åland och ålänningarna blev då en liten men viktig bricka i ett stort internationellt maktspel. Samtidigt kom folk från stora delar av tsarriket till Bomarsund och ett civilt samhälle med butiker och skola växte upp kring bygget. Bomarsund blev ett ekonomiskt och politiskt centrum.

Fästningen hann däremot inte bli färdig innan den förstördes av franska och engelska styrkor under Krimkriget 1854, en händelse som senare lade grunden till dagens demilitariserade Åland.

En portal till området

I Bomarsunds nya besökscenter får du med ljud och bild se och uppleva hur det gick till när det väldiga Ryssland först erövrade Åland och senare tvingades kapitulera för Frankrike och England. Här finns även omsorgsfullt konstruerade modeller som visar hur fartyg och byggnader såg ut under Bomarsundstiden.

Den moderna byggnaden smälter väl in i omgivningarna och inspirerar besökarna att göra egna upptäckter bland ruinerna av den storslagna fästningen och resterna av det samhälle som växte upp omkring den. I området finns även intressanta och rikt illustrerade vandringsstigar.

Sommartid kan du avsluta besöket med ett dopp i havet och god mat eller fika vid Furulundsgårdens restaurang och café.

Besök Bomarsunds fästningsruiner

Bomarsund, Sund.
www.museum.ax

Tips! Ladda ner appen Coastal Past med information om Bomarsund på fyra språk (Apple App Store eller Google Play Store).

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy