Mat från Åland

Från vårfest till höstnöjen

Värdparet vid Öfvergårds äppelodling skördar äpplen.

Först får du njuta spröda primörer i maj, sen köpa med dig syltat, saftat, ystat och nyskördat i september. Det är härligt med evenemang som låter lokala råvaror och produkter stå i fokus – och att det finns mycket gott att välja mellan!

Vår och höst är det folkfest på landsbygden när odlare, producenter och matkreatörer välkomnar dig till sina gårdar och restauranger under evenemangen Åland Grönskar och Skördefesten på Åland. Åk runt till bland utflyktsmål och plåpp åpp-aktiviteter och njut av fina råvaror och ett blomstrande mathantverk.

Lokalproducerat

Under Åland Grönskar och Skördefesten är det enklare än vanligt att leva som en axgan, det vill säga äta, dricka och handla lokalt. Begreppet axgan, betyder nämligen att du konsumerar åländska produkter och råvaror när du är på Åland. Tack vare många små producenter och en stor bredd kan du njuta allt från frukt, grönt, kött och fisk till havtorn, honung och nyrostat kaffe.

Det är med andra ord lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck. Många gårdar förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost, kött blir smakrik korv och ekologiskt odlat spannmål mals till mjöl.

Åländskt mathantverk

I de nordiska mästerskapen i mathantverk hösten 2022 deltog tre av de åländska matproducenterna, och alla fick medalj. Guldmedaljör blev äppelodlaren Öfvergårds med nya musten Eva-Lotta och motiveringen ”en stram alkoholfri och intressant dryck som passar fint till måltid och fest”. Klassiska äppelmusten Zonga belönades då med silver, men tog tre veckor senare guld i de finländska mästerkapen i mathantverk.

Ännu ett nordiskt silver och beröm för sin seghet fick det goda Kvarnstensbrödet från Solkulla gård medan Mattas gårdsmejeri tog brons med ekologiska hårdosten Mattas Annie. Visste du att alla mejeriprodukter från Mattas har namn efter gårdens mjölkkor?

Samtliga prisvinnare välkomnar besökare till sina gårdsbutiker. Mattas har även ett sommarcafé. Solkulla har bageri, café och en rullande liten brödbod som du hittar på torget i Mariehamn. Vid Öfvergårds kan du åka på äppelsafari eller ha picknick i äppelträdgården.

Foto: Öfvergårds

Smaka på Åland

Amalias limonadfabrik och Mercedes Chocolaterie, gårdsbutik, Lemland.

Grannas, Snäckö Frukt, Öfvergårds, äppelodlingar, norra Åland.

Marskogens lamm, gårdsbutik, café, Finström.

Mattas gårdsmejeri, gårdsbutik, café, Sund.

Open Water Brewery, bryggeri med butik, Lemland.

Peders Aplagård, gårdsbutik och sommarcafé, Kökar.

Rosteriverket, kafferosteri, Finström.

Solkulla gård, bageri, café, Finström.

Ålands Karamelleriet, hantverksmässig godistillverkning, Kastelholm.

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med...

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".
Evenemang

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy