Potatis och lök i korgar på Åland.
Mat från Åland

Tänk axgant – närodlat och härproducerat!

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn och honung.

I skördetider är det enklare än vanligt att leva som en axgan, det vill säga äta, dricka och handla lokalt. Begreppet axgan betyder nämligen att du konsumerar åländska produkter och råvaror när du är på Åland. Tack vare många små producenter och en stor bredd kan du njuta allt från frukt, grönt, kött och fisk till havtorn och honung.

Perfekta förutsättningar för biodling betyder förstklassig honung och fina honungsprodukter, som honungskarameller från Åland Honey.

I matbutikerna

När du handlar kan du hålla utkik efter Odlarringen, som är en sammanslutning för eko-odlare på Åland. I det åländska eko-utbudet finns också ett flertal mjöl- och grynsorter från Överängs kvarn. Ålandsmejeriet ÅCA har ekologisk mjölk i sitt sortiment. Frukt, grönsaker och rotsaker som är odlade på Åland erbjuder även odlarna vid andelslaget Ålands Trädgårdshall.

Annars kan du ofta handla rena eller förädlade produkter direkt från producenterna själva, till exempel genom Facebookgruppen REKO Åland. Här är både ålänningar och besökare välkomna att köpa eller efterlysa olika lokalproducerade grödor och varor. Allt från potatis, morot och annat odlat till ekologiska ägg från värphöns, bröd, bakverk, kött, sylt, havtornssaft och fermenterade produkter.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch