Ålands flagga mot blå himmel.
Fakta om Åland

Egna lagar, egna frimärken och egen flagga

Åland är ett speciellt örike. Åland har ett eget lagting, som stiftar egna lagar, och en egen regering.

Åland är den äldsta självstyrda regionen i Europa och samtidigt den minsta. Åland fick sin självstyrelse efter ett beslut i Nationernas Förbund i Genève 1921. En stark rörelse på Åland hade kämpat för att höra till Sverige, men Finland ville inte släppa taget om öriket. Beslutet i Genève blev en kompromiss.

Ålands första landsting med 30 ledamöter (dagens lagting) samlades första gången den 9 juni 1922 (firas som Ålands självstyrelsedag).

Lagtinget stiftar egna lagar för Åland inom en rad olika områden som näringsliv, utbildning, trafik och hälsovård. Ålands landskapsregering med förvaltning liksom lagtinget finns i Självstyrelsegården invid torget i Mariehamn.

”Egensinne” har varit en ledstjärna under självstyrelsens existens och kommer vara det minst 100 år till.

Unikt för Åland

Sedan 1954 har Åland har en egen flagga med ett rött och ett gult kors på blå botten. Ålands flaggas dag firas den sista söndagen i april.

Åland Post är ålänningarnas eget postverk som även ger ut egna frimärken. De första gavs ut 1 mars 1984 och varje år utkommer cirka 16 nya frimärksmotiv.

Bilburna ålänningar ute i världen är lätta att känna igen eftersom Åland har egna registerplåtar för fordon. Håll utkik efter ÅL.

På Åland finns ingen militär och inga aktiva militära anläggningar. Ålänningarna är också befriade från värnplikt i Finlands armé.

Tid och valuta

Valutan på Åland är euro och liksom Finland har Åland östeuropeisk tid. När klockan är 12 i Sverige är den 13 på Åland.

Befolkning

Vilken glädjande utveckling – allt fler vill bo på Åland! Under de senaste åren har befolkningen ökat med mellan 200 och 300 personer och numera har vi också passerat 30.000-strecket.

Nästan 12.000 personer bor i Mariehamn, Ålands enda stad.

Det officiella språket på Åland är svenska. Förutom de 26.000 ålänningar som har svenska som modersmål finns 68 olika språk representerade på Åland.

Leva och bo på Åland?

Åland Living berättar gärna om livet på Åland, med allt från boende och karriär till fritid och familjeliv.

Mer inför flytten på Alandliving.ax.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch