Fakta om Åland

Åländska midsommartraditioner

Kvinna fotograferar lövning av stången vid midsommarfirande på Bergö.

Du ser dem lite överallt, de ståtliga och vackert smyckade midsommarstängerna – en symbol för både Åland och den åländska sommaren.

Midsommarfirandet är en kär tradition som låter dig ta del av de gamla ritualerna kring den åländska midsommarstången med allt från lövbindning till klädnad och stångresning.

Midsommarafton firas alltid den fredag som ingår i perioden 19-25 juni.

Stångresningen

Ingen stång är den andra helt lik eftersom de åländska byarna har sina egna traditioner kring firandet och midsommarstångens utseende. Medan vissa stänger smyckas med färgglada midsommarkronor går andra helt i grönt och är bara prydda med björkkransar och löv- och enrisgirlanger.

Stångresningar anordnas vid olika tidpunkter och platser runt om i öriket, från tidig eftermiddag till kväll. Tidigare på dagen kan du också vara med och klä midsommarstången med lövgirlander, kransar och kronor.

Se info i lokaltidningarna några dagar innan midsommar eller sök på midsommar i Aland.com’s evenemangskalender.

Även resningen av midsommarstången kan ske på olika sätt – antingen med mannakraft genom block, taljor och saxar eller med hjälp av en traktor. Alltid under ledning av en stångkapten.

När stången är rest stämmer publiken upp i ”Ålänningens sång” och sen kan barn och lekfulla vuxna dansa ringdans runt midsommarstången. Kaffeservering och lotteri arrangeras också ofta i samband med stångresningarna.

Midsommarhelgen

Firandet märks också i butikerna, som ibland stänger tidigare när det är midsommarafton. Vissa håller även stängt midsommardagen, så handla midsommarmaten i god tid!

Traditionell mat på midsommarbordet är till exempel sill och nypotatis i sällskap med en väl kyld snaps, rökt och gravad lax, olika fisk- eller skaldjursröror, knäckebröd eller svartbröd – och en god jordgubbstårta till efterrätt.

Foto: Rebecka Eriksson, Visitaland.com

Midsommarstångens utseende

Symbolerna
Det finns många tolkningar kring symboliken och tankarna bakom midsommarstångens olika detaljer. Vädret, sjöfarten, jordbruket eller en önskan om att skapa en finare midsommarstång än den i grannbyn är några exempel.

Stången och råarna
Gemensamt för de åländska midsommarstängerna är den flaggstångsliknande masten i vitmålad gran. Den 10-25 meter höga stången är försedd med enkla eller korsade rår. Medan enkelråade stänger har 3-5 rår består de korsarmade stängerna av 2-3 plan.

De enkla stängerna är vanligast i skärgården medan det finns flest korsarmade på fasta Åland.

Kvastar och kransar
Råändarna kan prydas av allt från små granar, flaggor och kvastar till kransar av enris, asp- eller björklöv. I skärgården smyckas råarna med enris-, löv- eller blomsterkransar.

Kronor
Att pryda råändarna med kronor är vanligast på fasta Åland. De vackra och färgglada kronorna är släkt med julens halmkronor och är en symbol för jungfrudom och ungdomlighet, hälsa och en glad framtid.

Kronorna tillverkas på förhand, ofta genom en gemensam talka i byn medan lövbindningen sker någon dag innan midsommar eller på själva midsommarafton. Alla intresserade är välkomna att hjälpa till.

Fäktargubben
Högst upp i midsommarstången står en finklädd trägubbe och fäktar i vinden. Fäktargubben är en symbol för flit och arbete.

Vimpel eller flagga
Under fäktargubben finns en vimpel eller flagga som ofta har de åländska färgerna blått, rött och gult. Plåtvimplar förekommer också.

Sol
Vissa midsommarstänger smyckas med en sol under vimpeln eller flaggan. Solen symboliserar den livgivande värmen. Solens baksida är en vindflöjel formad som en tupp, fisk, ett årblad eller likande. En tupp som vindflöjel symboliserar jordbruket medan fisken symboliserar fiskerinäringen.

Segelbåtar
Små segelbåtar seglar runt stången som en symbol för den åländska sjöfarten.

Löv
Girlander med asplöv eller löv från andra träd, liljekonvaljblad eller med oxelrönnens blommor bildar mönster av timglas eller rutor när de spänns upp mellan stång och rår. Löven står för god skörd.

Teateraffisch för Folk och rövare i Kamomilla stad vid Teaterföreningen i Mariehamn.
Evenemang

Skoj och skratt med Kasper, Jesper och Jonatan

Om du vill unna dig en stund med glada skratt och upptåg ska du boka en biljett till Folk och rövare i Kamomilla stad. Pjäsen spelas i...

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Händer som skär upp mat på förrättstallrik.
Mat från Åland

Ät gott och umgås under restaurangdagarna

Ta med dig familjen eller vännerna och njut av god mat till bra pris under Restaurangdagarna på Åland den 23-28 januari. Restaurangdagarna...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy