Fakta om Åland

Åland – med kraft från naturen

Vindkraftverk vid Båtskären på Åland

Mitt i havet med saltstänkta vindar, flest soltimmar i Norden och en stor kärlek för naturen känns det självklart att Åland siktar på en framtid med kraft från naturens egen gröna energi. Gärna i framkant och med en stor dos innovation.

Ålands 6.700 öar ligger samlade mitt i Östersjön och bjuder på en kulturell blandning av Sverige och Finland. Här finns en stad, Mariehamn och en levande landsbygd och skärgård.

Sedan 100 år tillbaka är Åland ett självstyrt landskap i Finland. Det betyder att ålänningarna kan forma samhället efter sina egna behov och förutsättningar.

Entreprenörsanda

Närheten till havet har påverkat Åland på många sätt. Ur den föddes sjöfarten, en näring som lagt grunden till dagens ekonomi och fört ålänningarna ut i världen. De har seglat över världshaven och kommit hem med nya idéer. Ofta med pengar för att förverkliga dem, och ett driv som är typiskt för egensinniga öbor.

Ålänningarna är vana vid att bita ihop, tro på den egna förmågan och använda sina tillgångar. Resultatet är en stark entreprenörsanda med 2.800 registrerade företag på 30.000 invånare.

Innovation och hållbarhet

På Åland går traditioner och nytänkande hand i hand. Skutor byggs och midsommarkronor binds samtidigt som högteknologiska bolag servar kunder i hela världen, ja till och med i det digitala molnet. Här förenas två världar på en liten yta.

Ålänningarna värnar om sina resurser och ser natur och hållbarhet som viktiga ingredienser. I kombination med innovation betyder det en strävan för att göra Åland till en föregångare inom grön energi i Norden. Redan i dag är vindkraftens andel av Ålands elproduktion 90 procent. Resan mot en ännu större produktion av förnybar energi genom storskalig solkraft och havsbaserad vindkraft är i full gång.

I övrigt är klimatet vänligt och somrarna ofta soliga. Åland sägs ha flest soltimmar i Norden under perioden maj till augusti. Och även om det blåser en del – ofta från sydväst – är vindarna ljumma.

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Tallrik med sushi från Sara och Jans delikatesser i Mariebar i Mariehamn.
Mat från Åland

Mariebar gör det enkelt att upptäcka nya smaker

Krögarparet Sara Bergman och Jan Plonczak låter världens smaker möta åländska råvaror och nordiska mattraditioner vid Mariebar i Mariehamn...

Kvinnor på skogsyoga med Caroline Henriksson i den åländska skärgårdsskogen.
Må bra

Skogsyoga – lugn återhämtning för kropp och själ

På Föglö i den åländska skärgården väntar yogaläraren Caroline Henriksson på att få ta dig med på skogsyoga, en kombination av japanskt...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy