Bokmontage av Alandica-litteratur, The Duchess och Katrina.
Fakta om Åland

Livet på Åland mellan bokpärmar

Möt Lisbeta från Skarpans och Maja på Stormskäret – två åländska kvinnor vars öden skildrats i litteraturen. Många författare har inspirerats av faktiska händelser när de skrivit sina romaner.

Livet på Åland har innehållit tillräckligt mycket dramatik genom århundradena för att platsa mellan pärmarna i en bok. Många författare, i dag och förr i tiden, har hittat stoff i verkliga händel­ser som de kryddat på sitt eget vis.

Häxprocesser

Carina Karlsson, en av dem som är aktiva i dag, har gjort flera djupdykningar i historiska händelser. I sin senaste roman, Mär­ket som kom 2019, fördjupar hon sig i en mörk tid, slutet av 1600-talet. Då inleddes den stora häxprocessen och den första avrättningen i Sverige skedde på Åland. Carina Karlsson följer sin huvudperson, Lisbeta, från de första anklagelserna till den dag då hon blir halshuggen.

Sjöfart och skärgård

Livet i skärgården och kring sjöfarten har inspirerat många. Ulla-Lena Lundberg har skrivit trilogin Leo, Stora världen och Allt man kan önska sig. Oumbärliga böcker om man vill följa sjöfar­tens utveckling i romanform från skutseglatser till dagens stor­färjor.

Anni Blomqvist blev känd långt utanför Ålands gränser med sina böcker om Maja och Jannes strävsamma liv på skärgårdsön Stormskäret. Böckerna har filmats och även dramatiserats för sce­nen. Läs böckerna först, besök sedan Annis hem på ön Simskäla och gör en utflykt till det riktiga Stormskäret, ön Väderskär på norra Åland.

På Vårdö föddes även Sally Salminen som skrev ro­manen Katrina, en bok om klassklyftan mellan torpare och för­mögna skutredare.

Från fantasi till familjeliv

Andra har dykt ner i fantasins värld som Karin Erlandsson som skrivit Legenden om ögonstenen; en fyrdelad och mycket upp­märksammad ungdomsromanserie.

Jeanette Toivonen däremot utgick från sin familj när hon skrev barnboken Greta börjar sko­lan, en bok om en flicka med Downs syndrom.

Alandica på biblioteket

Allt som skrivits om Åland finns i Alandica-samlingen i Marie­hamns stadsbibliotek – en imponerande samling!

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch