Fakta om Åland

Åland – ett land i havet

Ålands flagga är en korsflagga med blå botten och kors i gult och rött

Åland är fredens öar, ett land i landet nästan mitt i Östersjön. Många besökare slås av den speciella känslan. Det tryggt och vänligt och havet finns nästan alltid runt hörnet. 

Det är också smått exotiskt. Åland är en helt egen blandning av Finland och  Sverige. En blandning som kryddats med ett stänk av ryska influenser från den tid då Åland var en del av det ryska tsardömet.

Åland är självständighet på flera sätt

Åland är inte bara ett örike med en egen självstyrelse och med rätt att stifta egna lagar. Det är också en hel del jävlar-anamma över ålänningarna. De har som många öbor blivit vana att klara sig själva och att tro på den egna förmågan. Men de räds inte heller den stora världen. De har seglat över världshaven och kommit hem med nya idéer och impulser.

Självstyrelsen har gett ålänningarna ett instrument att utforma samhället efter egna behov och förutsättningar. I dag är Åland ett välmående samhälle med låg arbetslöshet. Befolkningskurvan pekar uppåt – nya ålänningar flyttar in varje år.

Levande näringsliv

Näringslivet är aktivt med både små och större företag. En del av dem verkar i högteknologiska specialnischer och har kunder över hela världen. Det går bra att förena det lilla med det stora!

Åland är aktivt

På Åland finns föreningar för snart sagt alla intressen med engagerade medlemmar som ser till att det händer mycket – året runt.

Väder och klimat

Klimatet är vänligt och somrarna är ofta soliga. Åland sägs ha flest soltimmar i Norden under perioden maj–augusti. Det blåser en del – oftast från sydväst – och flera vindkraftverk ger Åland grön el.

Vill du veta mer om Åland?

Om du vill veta mer om Åland ska du besöka Ålands kulturhistoriska museum. En ny basutställning berättar om Åland under 7 500 år – från de första invånarna under stenåldern till dagens moderna samhälle.

Fakta om Åland

Befolkning: Ålänningarna är 29 700 personer, så snart nås 30 000-strecket. Nästan 12 000 personer bor i Mariehamn, Ålands enda stad. Det officiella språket på Åland är svenska.

Självstyrelse: Åland blev ett självstyrt landskap inom Finlands gränser efter ett beslut i Nationernas Förbund i Genève 1921. Den 9 juni 1922 samlades Ålands första landsting – i dag lagting – till sitt första plenum. Lagtinget med 30 ledamöter stiftar egna lagar för Åland inom en rad olika områden som näringsliv, utbildning, trafik och hälsovård. Ålands landskapsregering med förvaltning liksom lagtinget finns i Självstyrelsegården, den vita byggnaden vid östra stranden i Mariehamn.

Symboler: 1954 fick Åland en egen flagga – ett rött och ett gult kors på blå botten. Åland har ett eget postverk som ger ut egna frimärken. Många av dem har vunnit priser i internationella tävlingar. Åland har egna registerplåtar för fordon och de börjar med ÅL.

Valuta: Valutan på Åland är euro och Åland liksom Finland har östeuropeisk tid. Då klockan är 12 i Sverige är den 13 på Åland.

Fredens öar: Åland är fredens öar. Här finns ingen militär och inga aktiva militära anläggningar. Ålänningarna är befriade från värnplikt i Finlands armé.

Läs mer om Åland på Aland.ax

Händer som skär upp mat på förrättstallrik.
Mat från Åland

Ät gott och umgås under restaurangdagarna

Ta med dig familjen eller vännerna och njut av god mat till bra pris under Restaurangdagarna på Åland den 25-30 januari. Restaurangdagarna...

Två vuxna och ett barn tittar på keramik vid hantverkshuset SALT.
Shopping

Här hittar du åländskt hantverk!

Smycken och smide. Keramik. Tyger med handtryckta mönster, stickade plagg och mattor. I hantverksbutikerna i Mariehamn hittar du varor som...

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till Ålands...

Dansare i Sjökvarteret i Mariehamn.
Åland100

Nipå firar Åland100 med ny låt och dansutmaning

För att uppmärksamma Åland100 och det kommande jubileumsåret har Nordens Institut på Åland tagit hjälp av unga åländska talanger för att skapa en ny låt med tillhörande koreografi.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy