Lågskärs fyr, foto av Tiina Tahvanainen.
Öar och skärgård

Unika upplevelser i Ålands skärgård

Kring Åland finns många intressanta öar att besöka. Ensliga öar som Sälskär, Lågskär och Märket har fyrar. På Björkör finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet.

Till öarna tar du dig med hjälp av företag som erbjuder taxitjänster till sjöss.

Björkör sydväst om Föglö är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i livet förr i skärgården. Längre ut i havet ligger Lågskär, ungefär halvvägs mellan Åland och Sveriges kust.

Märket ligger nordväst om Åland och riksgränsen mellan Finland och Sverige går över ön.

Utanför Mariehamn ligger lotsstationen Kobba Klintar som är ett mycket populärt utfärdsmål. Här finns service för besökare som en fin besökshamn och en servering. Lotsarnas bostadshus är öppet och i båken ordnas ibland utställningar och musik.

De guidade turerna till den vita och smäckra fyren på ön Sälskär norr om Åland har avgångar från både Skarpnåtö i Hammarland och Hällö i Geta. I sommar är fyren stängd för renovering, men ön i sig är väl värd ett besök.

Sälskär har en hel del att erbjuda även för de botaniskt intresserade. Växter som tistron (vilda svarta vinbär) och tranbär har rotat sig i klippskrevorna och på ön intill häckar tordmule.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch