Öar och skärgård

Unika upplevelser i Ålands skärgård

Lågskärs fyr, foto av Tiina Tahvanainen.

Kring Åland finns många intressanta öar att besöka. Ensliga öar som Sälskär, Lågskär och Märket har fyrar. På Björkör finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet.

Till öarna tar du dig med hjälp av företag som erbjuder taxitjänster till sjöss.

Björkör sydväst om Föglö är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i livet förr i skärgården. Längre ut i havet ligger Lågskär, ungefär halvvägs mellan Åland och Sveriges kust.

Märket ligger nordväst om Åland och riksgränsen mellan Finland och Sverige går över ön.

Utanför Mariehamn ligger lotsstationen Kobba Klintar som är ett mycket populärt utfärdsmål. Här finns service för besökare som en fin besökshamn och en servering. Lotsarnas bostadshus är öppet och i båken ordnas ibland utställningar och musik.

De guidade turerna till den vita och smäckra fyren på ön Sälskär norr om Åland har avgångar från både Skarpnåtö i Hammarland och Hällö i Geta. I sommar är fyren stängd för renovering, men ön i sig är väl värd ett besök.

Sälskär har en hel del att erbjuda även för de botaniskt intresserade. Växter som tistron (vilda svarta vinbär) och tranbär har rotat sig i klippskrevorna och på ön intill häckar tordmule.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy