Öar och skärgård

Unika upplevelser i Ålands skärgård

Lågskärs fyr, foto av Tiina Tahvanainen.

Kring Åland finns många intressanta öar att besöka. Ensliga öar som Sälskär, Lågskär och Märket har fyrar. På Björkör finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet.

Till öarna tar du dig med hjälp av företag som erbjuder taxitjänster till sjöss.

Björkör sydväst om Föglö är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i livet förr i skärgården. Längre ut i havet ligger Lågskär, ungefär halvvägs mellan Åland och Sveriges kust.

Märket ligger nordväst om Åland och riksgränsen mellan Finland och Sverige går över ön.

Utanför Mariehamn ligger lotsstationen Kobba Klintar som är ett mycket populärt utfärdsmål. Här finns service för besökare som en fin besökshamn och en servering. Lotsarnas bostadshus är öppet och i båken ordnas ibland utställningar och musik.

De guidade turerna till den vita och smäckra fyren på ön Sälskär norr om Åland har avgångar från både Skarpnåtö i Hammarland och Hällö i Geta. I sommar är fyren stängd för renovering, men ön i sig är väl värd ett besök.

Sälskär har en hel del att erbjuda även för de botaniskt intresserade. Växter som tistron (vilda svarta vinbär) och tranbär har rotat sig i klippskrevorna och på ön intill häckar tordmule.

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy