Öar och skärgård

Unika upplevelser i Ålands skärgård

Lågskärs fyr, foto av Tiina Tahvanainen.

Kring Åland finns många intressanta öar att besöka. Ensliga öar som Sälskär, Lågskär och Märket har fyrar. På Björkör finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet.

Till öarna tar du dig med hjälp av företag som erbjuder taxitjänster till sjöss.

Björkör sydväst om Föglö är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i livet förr i skärgården. Längre ut i havet ligger Lågskär, ungefär halvvägs mellan Åland och Sveriges kust.

Märket ligger nordväst om Åland och riksgränsen mellan Finland och Sverige går över ön.

Utanför Mariehamn ligger lotsstationen Kobba Klintar som är ett mycket populärt utfärdsmål. Här finns service för besökare som en fin besökshamn och en servering. Lotsarnas bostadshus är öppet och i båken ordnas ibland utställningar och musik.

De guidade turerna till den vita och smäckra fyren på ön Sälskär norr om Åland har avgångar från både Skarpnåtö i Hammarland och Hällö i Geta. I sommar är fyren stängd för renovering, men ön i sig är väl värd ett besök.

Sälskär har en hel del att erbjuda även för de botaniskt intresserade. Växter som tistron (vilda svarta vinbär) och tranbär har rotat sig i klippskrevorna och på ön intill häckar tordmule.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy