Öar och skärgård

Unika upplevelser i Ålands skärgård

Lågskärs fyr, foto av Tiina Tahvanainen.

Kring Åland finns många intressanta öar att besöka. Ensliga öar som Sälskär, Lågskär och Märket har fyrar. På Björkör finns ett skärgårdshemman med anor från 1700-talet.

Till öarna tar du dig med hjälp av företag som erbjuder taxitjänster till sjöss.

Björkör sydväst om Föglö är ett naturreservat och minnesmärke som ger en unik inblick i livet förr i skärgården. Längre ut i havet ligger Lågskär, ungefär halvvägs mellan Åland och Sveriges kust.

Märket ligger nordväst om Åland och riksgränsen mellan Finland och Sverige går över ön.

Utanför Mariehamn ligger lotsstationen Kobba Klintar som är ett mycket populärt utfärdsmål. Här finns service för besökare som en fin besökshamn och en servering. Lotsarnas bostadshus är öppet och i båken ordnas ibland utställningar och musik.

De guidade turerna till den vita och smäckra fyren på ön Sälskär norr om Åland har avgångar från både Skarpnåtö i Hammarland och Hällö i Geta. I sommar är fyren stängd för renovering, men ön i sig är väl värd ett besök.

Sälskär har en hel del att erbjuda även för de botaniskt intresserade. Växter som tistron (vilda svarta vinbär) och tranbär har rotat sig i klippskrevorna och på ön intill häckar tordmule.

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Marie Backman-Thors och tre andra kvinnor visar färgglada kläder i stora storlekar från klädmärke Dress like Marie.
Samarbete Shopping

Marie startade klädbutiken hon själv saknade

Marie Backman-Thors har alltid älskat att klä sig i både färg och mönster och gillar kläder så mycket att hon till och med skapat ett eget klädmärke, Dress like Marie.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy