Marcus Sarling vid Ålands Golvtjänst
Hus och hem

Trägolv - naturligt och minimalt med skötsel

Ett vackert trägolv passar bra i de allra flesta hemmen. Det kräver dock att du behandlar det snällare än dess mera plast-baserade kusiner. Tidningen Åland Just Nu pratade med Marcus Sarling om hur de åländska trägolven mår.

Marcus Sarling vid Ålands Golvtjänst har jobbat med golv i över trettio år. Framför allt ligger fokus på parkettgolv och han har en lång erfarenhet i hur ålänningarna hanterar sina golv.

- Överlag är folk duktiga på att ta hand om sina golv. Vi fixar främst med trägolv och allt vad det innebär.

Ett parkettgolv i trä består av två lager: ett undre lager och ett finare av till exempel ek. Det finns en uppsjö olika kombinationer av träslag och tjocklek. Andra varianter på golv är till exempel laminat eller vinylgolv.

- Ett äkta parkettgolv kan man reparera vid behov: man kan slipa upp det och olja om det. Det är en fördel jämfört med till exempel ett laminatgolv, som det bara är att kasta ut om det börjar bli tråkigt och slitet.

Golvtrender

Om man pratar om trender – är det något som du märker av i ditt jobb?
- Det finns trender gällande allt, men tittar vi på golv så är det vissa material som alltid består. När det gäller parkettgolv är det dock framför allt ek som majoriteten väljer.

- Det kan komma vissa år när vitare, ljusare, träslag är inne och tidigare har just vita och gråa golv varit inne. Men ekparketten finns alltid med i bakgrunden, det är ett hårt och hållbart material som passar med de flesta färger och inredningar.

En förkärlek för mera naturliga material har funnits länge när man ser till golv och tillverkarna erbjuder många alternativ.

- Visst finns det en miljömedvetenhet, men det har länge varit så att man under hela bygget har ett större miljötänk. Alla försöker dra sitt strå till stacken.

Städa torrt

Livslängden på ett parkettgolv är generellt lång, men allting beror på hur mycket slitage golvet utsätts för och hur väl ägaren tar hand om det.

- Vi slipar upp golv från 60-talet som är i gott skick men vi hamnar också hos folk som har golv som är knappt tio år gamla och redan förstörda.

Skötseln av ett trägolv är lyckligtvis enkelt och det är i princip underhållsfritt. För att se till att trägolvet är lyckligt och vackert under en lång period gäller det att vara noga med att lämna skorna i hallen, städa torrt och vara snabb om olyckan är framme.

- Man sköter om det genom att inte dra in grus och sådant utifrån och inte utsätta det för fukt och vatten. Istället för våtmoppning är det dammsugning och torrmoppning som gäller och behöver man moppa med vatten ska man vara mycket sparsam med fukten. Spiller du ut någonting så är det viktigt att torka upp det direkt och inte låta det ligga.

Det vanligaste felet, enligt Marcus erfarenhet, som ålänningarna gör är just att städa med för mycket vatten.

- Sen kan det också vara sådana saker som en övervattnad blomkruka som står utan ett fat direkt på golvet. Det blir svarta fläckar som är omöjliga att få bort. Ofta gör man saker i all välmening och så blir det tokigt. Men i det allra flesta fall tar folk bra hand om golvet.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Alexandra Gäddnäs
Foto: Robert Jansson
Ålandstidningen

Om golvtyper

Standardparkett
Ett golv baserat på två lager. Går att slipa upp och lacka om vid behov. Känsligt för fukt och vatten.

Fiskbensparkett
Ett traditionellt hantverksgolv, ofta av massivt trä som pusslas ihop till ett fint mönster. En tidskrävande och ofta kostsam variant.

Plankgolv
Ett golv bestående av rena plankor. Vanliga typer är gran eller furu. Känsligt för fukt och ofta ganska ömtåliga.

Plastgolv
Olika typer av golv som är baserade på plast. En vanlig typ är vinylgolv som är populärt på grund av att det är slitstarkt och lättrengjort.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch