Mat från Åland

Smakrika upplevelser i Vinsmedjan

Provsmakning av vin och bubbel med smaktallrik i Vinsmedjan.

Fint värdskap och stor kunskap om mat och goda drycker hittar du hos Vinsmedjan i Kvarnbo, som delar gård med Kvarnbo Pensionat och Galleri Skarpans.

Från höst, vinter och vår arrangerar Vinsmedjan sina omtyckta vinprovningskvällar. Då kan du boka en kulinarisk vinprovning tillsammans med värdinnan och dryckesexpert Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Kvällsprovningarna har olika teman, från mat och vin i kombination till bubbelprovning, och startar med fördrink i Galleri Skarpans och guidning.

Provningen fortsätter sen i Vinsmedjan där Ella presenterar kvällens fyra drycker. Tillsammans med sin man Martin har hon besökt många av vingårdarna och kan bjuda på små anekdoter som lyfter hela dryckesupplevelsen.

Till vinerna serveras en smaktallrik som god förrätt och efter provningen kan du beställa ett matigt kvarnbröd till varmrätt, som är Vinsmedjans lyxiga version av pizza.

Sommartid kan du sedan besöka Vinsmedjans sommarcafé, vanligtvis öppet onsdag till lördag i juli. Njut av goda viner per glas, ät matiga smörgåsar, en krämig soppa eller välj bland konditorn Lauras läckerheter. Kombinera gärna fikat med ett besök vid galleriets sommarutställning.

Ädla drycker

På Åland tillverkas även ädla drycker i olika smaker hos lokala bryggerier och brännerier. Från öl och cider till starkare drycker. Här finns två ölbryggerier som gör öl på ett hantverksmässigt sätt, Open Water Brewery och Stallhagen. Bränneriet Åland Distillery producerar i sin tur åländsk gin, longdrink och annan starksprit.

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Skördefesten på Åland vid Bolstaholms gård.
Barnens Åland

Dags för skördefest på Åland – som vi har längtat!

Ät lokalt, drick lokalt och handla lokalt! Under Skördefesten på Åland den 22-24 september står åländska råvaror och produkter i fokus – och...

Paddling i solnedgången på Åland.
Aktiviteter

Paddling i alla väderstreck

Åland har fina förutsättningar för paddling. Inte bara sommartid, även våren och hösten är suveräna. Här finns öar i parti och minut. Stora...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy