Fyra glada cyklister spexar på en landsväg med havet på båda sidor.
Öar och skärgård

På Åland är det lätt att bli en ö-fantast

Hur många öar hinner man med på en dag? Det är en berättigad fråga på Åland. Runt huvudön ligger mängder av större och mindre öar som bildar en av världens finaste skärgårdar.

Det är lätt att bli en ö-fantast på Åland. Det är bara att börja samla på dem och besöka så många som möjligt.

Fasta Åland är också en ö

De flesta kommer till Åland med något av passagerarfartygen och stiger då iland på huvudön, det som ålänningarna själva kallar för fasta Åland.

Här ligger Mariehamn – Ålands enda stad – och utanför den en levande lands­bygd. Runt huvudön ligger sedan tusen och åter tusen öar, större och mindre. Fle­ra av dem är bebodda året runt och har daghem, skolor, butiker för vardagens behov och även stugbyar, serveringar och gästhem som välkomnar besökare.

Upptäck skärgården

Skärgårdsfärjor, som även tar bilar och cyklar, går från huvudön till de bebod­da öarna flera gånger dagligen – året runt. Det är en liten upplevelse i sig att sitta på däck och se den vackra skärgårdsnaturen från första parkett.

Mellan öar, som ligger nära varandra, har man ofta byggt broar och vägbankar.

Det är med andra ord behändigt att ta sig runt i den makalösa skärgården med bil eller cykel. Du stannar en dag eller två på någon av öarna och tar dig sedan vi­dare. Den som vill leka Robinson kan hyra en stuga på en alldeles egen ö.

Många som kommer till Åland öster­ifrån kommer via skärgårdens ringväg – då tar du skärgårdsfärjan antingen från Osnäs eller Galtby i Åbo skärgård och får en extra ö-dos på köpet.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch