Museer på Åland

Minnen från en spännande tid i Bomarsund

Rester av en rysk fästning i Bomarsund.

Bomarsund är fyllt av minnen från en spännande tid i Ålands historia. Rester av en rysk fästning otaliga husgrunder och begravningsplatser för olika trosinriktningar. Vandringsstigarna i området bjuder på både intressant information och makalös utsikt.

Handelsmannen Kosma Makejev från St. Petersburg i Ryss­land dog på Åland 1853 och ligger begravd på ön Prästö un­der ett ståtligt monument. Han kom till Åland 1809. Då hade stora förändringar skett, kartan hade ritats om och maktba­lansen förskjutits. I freden, som följde efter kriget 1808–1809 mellan Sverige och Ryssland, måste nämligen Sverige avstå hela sin östra landsdel – Åland och resten av Finland – till Ryssland.

Det innebar att den nya riksgränsen mellan Ryssland och Sverige drogs i Ålands hav och att Ålands läge blev minst sagt strategiskt som det ryska tsardömets yttersta utpost mot väster.

Kustfästning på Åland

Efter krigsslutet 1809 skickade Ryssland ett regemente till Åland. Med det följde en handelsman, en marketentare, som försåg militärerna med de varor de behövde – i det här fallet ovannämnda Kosma Makejev som enligt historieskriv­ningen sålde sina produkter ”till mycket måttliga priser”.

Ryssarna nöjde sig inte med ett regemente på Åland. De ville ha en kustfästning och den började byggas 1830. Pla­nerna var storslagna och folk från olika delar i Ryssland kom hit – militärer, stenhuggare, köpmän, gesäller, timmermän och straffångar.

Politiskt centrum

Runt fästningsbygget växte civila samhällen upp med bland annat butiker, skola och apotek. Bomarsund blev Ålands ekonomiska och politiska centrum och mellan 3000 och 3500 personer bodde i området. Höga officerare och li­kasinnade levde ett överklassliv där fester med champagne och kaviar ingick.

Kosma Makejev blev med åren en betydelsefull person och känd som en välgörare, som skänkte ”reda pengar” till de fattiga. När han dog 1853 var det därför givet att hans grav skulle ha ett ståtligt monument. På ön Prästö finns flera be­gravningsplatser som anlades under den ryska tiden. Det vilar en magisk känsla över de historiska begravningsplatserna.

Besök ruinerna

Fästningen blev aldrig klar enligt ursprungsritningar­na. Den angreps 1854 av franska och engelska styrkor och sprängdes senare. Alla civila byggnader, många i empirstil, brändes.

Besökare, som kommer till Bomarsund i dag, får se res­ter av huvudfästet och försvarstorn och mängder av civila husgrunder. Vandringsstigar med mer information kan följas genom det natursköna området och i ett före detta lotshus på Prästö finns ett litet museum.

Just nu pågår färdigställandet av Bomarsunds besökscentrum, som beräknas stå färdigt lagom till sommaren 2022. 

Mer sevärt från ryska tiden

En annan sevärdhet på Åland från den ryska tiden är det ståtliga post- och tullhuset i Eckerö, som stod klart 1828. Huset är öppet för besökare och här visas och säljs hantverk.

Backar man flera hundra år bakåt i tiden kommer man till Kas­telholms slottsruin. Den ligger intill en havsvik och har troligen anor från 1300-talet.

Intill ligger Jan Karlsgårdens friluftsmuseum. Hit har man flyt­tat äldre byggnader som använts för olika ändamål och både här och på slottet ordnas olika aktiviteter.

Minnen från den ryska tiden

Bomarsunds fästningsruiner i Sund.

Kastelholms slott i Sund.

Jan Karlsgårdens friluftsmuseum i Sund.

Eckerö post- och tullhus i Eckerö.

Ta hjälp av appen!

Vill du veta mer om Bomarsunds spännande historia? Vill du se bilder av det storslagna projektet, se filmer och höra mer?

Ladda då ner appen Coastal Past antingen på Apple App Store eller Google Play Store. Den finns på svenska, finska, engelska och ryska.

Ett färgglatt täcke av lönnlöv på marken.
Barnens Åland

Vad händer på höstlovet?

Nu är det dags för höstlov på Åland! Förutom att vara ledig och njuta av hösten är det roligt med olika aktiviteter. Här hittar du tips på saker att göra under höstlovet på hemmaplan!

Kvinna tittar på tavlor i konstutställningen "Havets humör".
Museer på Åland

Förhöj museiupplevelsen med en specialguidning

Ett besök vid något av Ålands fina museer är alltid uppskattat – men visste du att museerna regelbundet arrangerar specialguidningar av sina...

Pia Mattsson står på gata i New York.
Ålänningar i världen

Jag älskar New York, men återvänder alltid till Åland!

Åländska Pia Mattsson jobbar som advokat på Manhattan, men tillbringar gärna somrarna på Åland där hon gärna hjälper till vid...

 Timrade bodar på ön Klobben vid Silverskär Islands en stjärnklar och stilla natt.
Möten

Åland – en fridfull plats för effektiva möten

Åland är den fridfulla mötesplatsen. Ingen hets och inget jäkt. Inga långa transporter. Inga bilköer. Men mycket att göra på fritiden. Det...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy