Flygvy över Sjökvarteret i Mariehamn med segelfartyget Albanus vid kajen.
Museer på Åland

Mariehamn – en stad för sjöfarare

Om man vill klistra en enda etikett på Mariehamn är valet givet – sjöfartsstaden. Ända sedan staden grundades har framgångsrika redare bott här och ägt fartyg som seglat på världshaven.

Varför ligger Mariehamn just här – på ett smalt näs mellan två vikar? Det fanns ett starkt skäl till det när staden grundades 1861. Här kunde man nämligen anlägga två utmärkta hamnar. En i ös­ter i en skyddad havsvik, främst för den tidens ångdrivna passa­gerarbåtar som gick i inrikestrafik. En annan i väster för större segelfartyg som krävde djupare vatten.

Framgångsrika rederier

Den första stora skeppsredaren i Mariehamn var köp­mannen Nikolai Sittkoff. Han står staty utanför stadens köpgalle­ria som bär hans namn.

Flera har följt i hans fotspår – bland dem August Troberg, Gustaf Erikson, Hugo Lundqvist och Algot Johansson, som på 1960-talet ägde Finlands största privata rederi. De vinster, som seglades hem, har bidragit till det åländska välståndet. Hela kyrk­bygget i Mariehamn betalades av August Troberg och hans fru Johanna! Det om något är ett bevis på de enorma summor som en framgångsrik redare kunde tjäna.

Havet ger och tar

Men visst fick de även uppleva svåra förluster. En stor katastrof inträffade den 14 december 1933. Segelfartyget Plus var på väg hem till Åland efter ett drygt år på världshaven. Man hade seglat med virke till Afrika och norrut igen via Seychel­lerna där man lastat guano som fraktades till London. Allt hade gått bra och be­sättningen såg fram emot att få fira jul med sina famil­jer. Men endast några få sjömil från Mariehamn gick fartyget på grund i hårt väder. Tolv män om­kom, fyra lyckades rädda sig.

Plus ligger på mellan 20 och 30 meters djup och är i dag ett populärt mål för sportdykare. Ålands sjöfartsmuseum har även en utställning med bärgade föremål från det sjunkna fartyget. Dessutom kommer ankaret utanför entrédörren samt ankaret och ankarkättingen i parken söder om museet från Plus.

Sjöfartsstaden idag

Sjöfarten präglar fortfarande Mariehamn. Stora passage­rarfartyg kommer och går i Västra hamnen, många gånger per dygn, året runt. Flera rederier har sina huvudkontor i Mariehamn och många ålänningar jobbar till sjöss. Ända sedan 1868 har sjö­män för både däck och maskin utbildats i Mariehamn.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch