Sälskärs fyr i Hammarland.
Öar och skärgård

Magiska fyrar i havet

Fyröar på kala öar har sin egen tjusning och magi. Frihet med ändlös utsikt över havet å ena sidan. Isolering och utsatthet å den andra. Åland har flera fyrar som du kan besöka.

Det är alltid fascinerande att komma till öarna och försöka föreställa sig hur fyrfolket levde här, speciellt under vinterhalvåret.

Märkets fyr

Märkets fyr byggdes på en kal klippö på riksgränsen mellan Finland och Sverige och invigdes 1885. Den var efterlängtad av sjöfararna. Grynnorna i området var på sin tid en dödsfälla för fartygen som gick förbi Åland på väg norr­ eller söderut. Här har många sjömän funnit sin grav och vraken ligger tätt i området.

Det kan blåsa friskt på Märket, mest i hela Finland sägs det, och vågorna kan slå över hela skäret. Att gå på klipporna sådana dagar var livsfarligt för fyrvaktarna. Då höll de sig till den så kallade kobryggan, som gick mellan byggnaderna högt över marknivån. Deras jobb drogs in 1976 när fyren automatiserades.

Lågskärs fyr

Ögruppen Lågskär dyker upp ur havet ungefär halvvägs mellan Sveriges kust och Åland. Nuvarande fyrtorn stod klart 1920. Som mest bodde mellan 20 och 30 personer på Lågskär, en extremt utsatt boplats. Under långa perioder under vinterhalvåret kunde fyrfolket vara helt isolerat från omvärlden.

År 1961 automatiserades fyren och då upphörde också bemanningen. En fyrbevakning som hade pågått på Lågskär i 120 år var därmed till ända.

Lågskär är omtyckt bland ornitologer. Sevärt på ön är också rullstensstranden.

Sälskärs fyr

Fyren på Sälskär är vit, smal och smäcker och ön ter sig något mer gästvänlig än Märket. På en grannholme häckar tordmule.

Sälskär, som ligger i Hammarland på norra Åland, är Ålands äldsta bemannade havsfyr som står kvar än idag. Den byggdes 1868. 

När fyren var bemannad fanns här ett litet fyrsamhälle där fyrvaktarna bodde med sina familjer. De livnärde sig på fiske och hade även grisar och kor.

År 1949 automatiserades Sälskärs fyr. Då lämnade fyrpersonalen skäret och fyren blev obemannad.

Kobba Klintar

Lotsplatsen Kobba Klintar från 1862 ligger i inloppet till Mariehamn. Lätt att besöka, lätt att hänföras av. Storslagen skärgårdsnatur och en rejäl dos sjöfartshistoria. Många är de fartyg som fått lots in till Mariehamn innan lotsstationen lades ner år 1972.

Sommartid driver föreningen Kobba Klintars Vänner café och sjömansbar i en av de gamla byggnaderna. I den nybyggda vita båken bjuds ofta på musik- och kulturupplevelser.

Besök Ålands fyrar och lotsplatser

Till Sälskär går en tur i veckan under högsäsong. Till övriga fyrar kan du boka transport med något av de företag som erbjuder taxitjänster till sjöss.

Utfärd till MÄRKET från Käringsund i Eckerö

Utfärdsbåt till KOBBA KLINTAR från västra hamnen i Mariehamn

Utfärd till SÄLSKÄR från Skarpnåtö i Hammarland

SHIPLAND, både färdiga paket och skräddarsydda turer

SEFYR, till Märkets fyr

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch