Mat från Åland

Fyll glaset med prisvinnande äppelmust

Äppelträd och plockning vid Öfvergårds äppelodlingar på Åland.

Åland är Finlands äppelträdgård, så mycket som tre av fyra inhemska äpplen odlas här. Det betyder både goda äpplen att äta och smakrik must att dricka.

Äppelodlaren Öfvergårds blev guldmedaljör i nordiska mästerskapen i mathantverk 2022 med nya musten Eva-Lotta och motiveringen ”en stram alkoholfri och intressant dryck som passar fint till måltid och fest”. Klassiska äppelmusten Zonga belönades då med silver, men tog tre veckor senare guld i de finländska mästerskapen.

Öfvergårds gör sin must av förstaklassäpplen. Varje must består av en enda sort för att verkligen lyfta äpplets egen färg, smak och karaktär. Alla sorter finns att provsmaka i gårdsbutikens mustbar. Gården har också tagit hjälp av Vinsmedjans sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan för att smakbeskriva musterna. Zonga lyfter hon som ”en vitgul äppelmust med storslagen fruktsötma och balanserad syra.”.

God äppelmust hittar du även från äppelodlarna Karl-Ers Frukt, Snäckö Frukt och Grannas Äppel. Vid Snäckö, Grannas och Öfvergårds finns gårdsbutiker. Dessutom erbjuder Öfvergårds både äppelsafari och picknick i äppelträdgården.

Limonad och kolsyrat

På Kökar förädlar Peders Aplagård gårdens äpplen till läskade alkoholfria drycker och andra produkter. Besök även Amalias Limonadfabrik i Lemland, som gör limonad som smaksätts med bland annat hallon, blåbär och svarta vinbär. Vid både Aplagården och Amalias finns sommarcafé och gårdsbutik.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy