Äppelträd och plockning vid Öfvergårds äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Fyll glaset med prisvinnande äppelmust

Åland är Finlands äppelträdgård, så mycket som tre av fyra inhemska äpplen odlas här. Det betyder både goda äpplen att äta och smakrik must att dricka.

Äppelodlaren Öfvergårds blev guldmedaljör i nordiska mästerskapen i mathantverk 2022 med nya musten Eva-Lotta och motiveringen ”en stram alkoholfri och intressant dryck som passar fint till måltid och fest”. Klassiska äppelmusten Zonga belönades då med silver, men tog tre veckor senare guld i de finländska mästerskapen.

Öfvergårds gör sin must av förstaklassäpplen. Varje must består av en enda sort för att verkligen lyfta äpplets egen färg, smak och karaktär. Alla sorter finns att provsmaka i gårdsbutikens mustbar. Gården har också tagit hjälp av Vinsmedjans sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan för att smakbeskriva musterna. Zonga lyfter hon som ”en vitgul äppelmust med storslagen fruktsötma och balanserad syra.”.

God äppelmust hittar du även från äppelodlarna Karl-Ers Frukt, Snäckö Frukt och Grannas Äppel. Vid Snäckö, Grannas och Öfvergårds finns gårdsbutiker. Dessutom erbjuder Öfvergårds både äppelsafari och picknick i äppelträdgården.

Limonad och kolsyrat

På Kökar förädlar Peders Aplagård gårdens äpplen till läskade alkoholfria drycker och andra produkter. Besök även Amalias Limonadfabrik i Lemland, som gör limonad som smaksätts med bland annat hallon, blåbär och svarta vinbär. Vid både Aplagården och Amalias finns sommarcafé och gårdsbutik.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch