Flygfoto över Degerby Föglö
Öar och skärgård

Från en ö till nästa

Vårdö, Bärö, Järsö, Bergö, Dånö, Snäckö. Listan kan göras nästan hur lång som helst. Åland är ett enda myller av öar. Börja samla på dem! Hur många hinner du med på ett besök? Ett säkert tips för nybörjaren – satsa på Föglö!

Titta gärna på kartan. Åland är en större ö som i dagligt tal kallas huvudön eller fasta Åland. Runt den ligger tusen och åter tusen mindre öar och skär. En makalös skärgårdsnatur helt enkelt.

Många av de större öarna är bebodda året runt. Till dem tar du dig på olika sätt. Om vägen över vattnet är kort nog har man ofta byggt en bro eller en vägbank. Annars finns färjor som även tar bilar. En del går vid behov dygnet runt, andra enligt turlista.

En skärgårdstur till Degerby

Är du helt ny som ö-samlare på Åland? Börja gärna med Föglö. Färjan går många gånger per dag från Svinö på huvudön och tar en halv timme. En liten upplevelse i sig att sitta ute på däck och se den vackra skärgårdsnaturen från första parkett.

Färjan lägger till i byn Degerby, den mest stadslika by som finns på Åland och perfekt för en upptäcktsfärd till fots eller per cykel. Byn låg i tiden längs en viktig farled och var en centralort långt innan Mariehamn grundades. Här fanns både tull, ting och lotsar.

Husen står tätt kring slingriga bygator, bland dem den ståtliga tullkammaren i jugendstil och de röda packhusen från 1800­talets första decennier. Alltså från en tid då Åland liksom resten av Finland var en del av det väldiga ryska tsarriket. Här sköttes förtullningen av varor som fördes över gränsen mellan Sverige och Ryssland.

Den gamla tingsgården Enigheten bjuder i dag på både logi och servering. Vill du ta ett dopp i havet söker du dig till badstranden vid Sinting.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch