Lotstationen på ön Kobba Klintar vid inloppet till Mariehamn.
Öar och skärgård

Följ med till Kobba Klintar

På Kobba Klintar får du makalös skärgårdsnatur och intressant sjöfartshistoria i samma paket. Satsa på en dag på den forna lotsstationen.

Kobba Klintar ligger nära Mariehamn men har ändå havet som närmaste granne. Sommartid kan du åka hit med transportbåt. Du kan också paddla eller hyra en båt med aktersnurra vid Rono-Rent och köra hit på egen hand.

Välbevarad sevärdhet

Lotsstationen på Kobbarna byggdes 1862. I de vita byggnaderna, som är öppna för besökare, bodde lotsarna. I en av dem finns den gamla mistluren kvar. Den ljöd över havet när det var tät dimma.

Ramper har byggts över bergen för att göra ön mer tillgänglig för rullstolsburna och för barnvagnar. Sommartid finns ett mysigt kafé, testa gärna den goda Kobba-mackan. Annars går det lika bra att njuta av en egen matsäck på klipporna.

En ny båk har byggts, i den ordnas ibland musik och konstutställningar. Runt om på ön finns konstnären Juha Pykäläinens roliga trä- och betongdjur att upptäcka.

Båttransport till Kobba Klintar

Fiskelyckans turbåt går till den forna lotsstationen Kobba Klintar under högsommaren. Avgångar på fasta tider från västra hamnen i Mariehamn (mellan Pommerns akter och ÅSS), även mot beställning.
Tel. +358 457 342 0538
www.fiskelyckan.ax
www.kobbaklintarsvanner.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch