Mörgröna blad och känsla av djungel.
Må bra

Ekologiskt på Ekoforia

På Strandgatan i Mariehamn ligger ekosalongen Ekoforia, som erbjuder allt från frisörbehandlingar till barbering och huvudmassage. Tidningen Åland Just Nu träffade salongen och fick många tips om hårvård.

Salongen har nischat sig på ekologisk hårvård och teamet består av fyra frisörer: Ina Tekkala, Martina Nordin och Susanna Paananen samt en barberare, Samuel Ljungdahl.

En gång eko alltid eko

Ina Tekkala har jobbat som ekofrisör sedan 2017 och säger att valet att övergå till ekologisk hårvård var solklart.

- När man lärde sig om alla ämnen och kemikalier som man annars använder och hur skadliga dessa är för miljön, min kund och mig själv blev det självklart att byta till ett bättre alternativ.

Susanna Paananen är nyast i gänget och har jobbat ekologiskt sedan hon flyttade till Åland för ett och ett halvt år sedan.

- När man väl börjar med ekologisk hårvård finns det ingen återvändo, jag kommer inte att gå tillbaka till ”det vanliga” inom frisörvärlden igen.

Barberaren Samuel Ljungdahl är veteran inom ekologisk hårvård på Åland och har pysslat med det i snart sex år.

- En intressant sak som nya kunder märker av är att det inte luktar av några kemikalier alls här inne. Vi har bara ekologiska produkter så det är inget som sticker i ögonen eller i näsan och irriterar. Vi använder produkter utan kemiska parfymer: kemiska produkter kan i grunden innehålla väldigt konstiga saker som företaget då behöver parfymera starkt för att dölja.

Detta är en av anledningarna till att bland annat folk med allergier uppskattar salongen lite extra.

Naturlig hårvård

Att färga håret ekologiskt innebär att man får välja från en naturlig färgpalett, neonblått är till exempel svårt att åstadkomma. 

- En ekologisk färgning inleds med att man ofta tvättar håret med lera, för att få bort silikoner och metaller som annars lägger sig som en hinna. Sedan applicerar man färgen som får vara i mellan en halvtimme till över natten – men generellt brukar två till tre timmar vara lagom. Efter att du har sköljt bort färgen tar det ungefär två dygn för den att sätta sig och de första dygnen kan färgen vara lite missvisande, säger Ina Tekkala.

- Det är en mera levande färg, så till exempel utväxten blir inte så skarp som med ”vanlig” färg, den blir mer naturlig och skiftande, fortsätter Ina Tekkala. Den ekologiska färgen kommer från malda växter som är blandade med en vätska som matchar färgen: till exempel kaffe eller rödvin om du satsar på en kopparton.

– Man ska komma ihåg att ta hand om sitt hår året om – med till exempel regelbundna inpackningar. Man kan också passa på och kolla att man använder rätt produkter för stajling – annars kan håret bli väldigt frissigt, säger Susanna Paananen.

Ekoforia tipsar om att ge håret kärlek, återfuktning och kanske en indisk huvudmassage? Du får också en nystart genom att kapa topparna rejält, testa något nytt med en ny hårfärg eller varför inte klippa en lugg! Trion lyfter också fram vikten av att våga fråga. Olika frisyrer passar olika bra beroende på ansiktsform, och just detta är något frisörer faktiskt är utbildade i.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Alexandra Gäddnäs
Ålandstidningen

Ekoforias hårtips

  • Unna dig en vårdande behandling.
  • Fråga frisören om din ansiktsform och vilka frisyrer som passar den.
  • Kapa de slitna topparna.
  • Klipp lugg eller färga i en ny ton om du vågar.

SALONG EKOFORIA
Strandgatan 8, Mariehamn
www.salongekoforia.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch