Kvinna med röd mössa vinterbadar i en isvak.
Aktiviteter

Vinterbad ­– en uppfriskande upplevelse

Nästan alla vinterbadar – eller drömmer om att vinterbada – nuförtiden. Tur att Åland har perfekta förhållanden för kalla bad. Här är det alltid nära till närmaste brygga!

På Åland kan du bland annat vinterbada i Mariehamn vid allmänna badplatser som Lilla holmen och badhuset Mariebad i Mariehamn samt vid Saunax bastuflotte M/S Sauna Marin. Även Hotell Brudhäll i skärgårdskommunerna Kökar erbjuder vinterbad.

Varför kallbad?

Kalla bad utmanar kroppen, men framför allt sinnet. Ju kallare vattnet är och ju längre tid du stannar kvar, desto svårare är det att behålla kontrollen och fortsätta andas lugnt. Efter doppet väntar belöningen, känslan efteråt är beroendeframkallande.

Vinterbad passar nästan alla, men inte alltid. Bada gärna i sällskap och tänk på att det finns situationer och hälsotillstånd när det är bra att rådfråga en läkare först! Hälsoeffekterna är omdiskuterade, men inbitna vinterbadare lyfter endorfiner, pigghet, minskad stress, bättre immunförsvar och allmänt välbefinnande som anledningar till att de fortsätter med sina kalla dopp.

Vinterbada på Åland

Här hittar du bryggor för vinterbad och kalla dopp:

Lilla holmens badplats i Mariehamn.

Badhuset Mariebad i Mariehamn.
Vid Mariebad finns instruktioner vid bryggan som du bör läsa innan du vinterbadar. Badhuset hjälper också dig om du har frågor.

Saunax bastuflotte i Mariehamn.

Hotell Brudhäll på Kökar

Fråga också din värd om möjligheterna till vinterbad när du bokar ditt boende. Ofta finns tillgång till badbrygga och möjlighet att få hjälp att hugga en vak ifall isen ligger.

Smarta tips vid kalla vinterbad

Har du koll på andningsteknikerna? Tänk på att ta lugna och djupa andetag, eller bekanta dig med kallbadaren Wim Hof och hans metoder.
Här kan du läsa mer om Wim Hof Method

Använd gärna mössa, vantar och badskor (eller yllesockor) – undvik att doppa huvudet!

Ha varma och luftiga kläder som är enkla att ta på när du är blöt och kall.

Ta med te eller annan varm dryck i en termos att dricka efteråt.

På kallbad.nu hittar du fler tips för dig som vill börja kallbada

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch