Mat från Åland

Why Not – ett besök till ett litet Thailand i Strandnäs

Panumas Chomphu och Tom Eriksson med personal på thaimat-restaurangen Why Not.

Om du kombinerar ett stort intresse för matlagning med Åland och Thailand får du omtyckta lilla kvarterskrogen Why Not i norra Mariehamn. Här serverar Panumas Chomphu och Tom Eriksson god mat från det thailändska köket, men också hamburgare och à la carte för den som föredrar det.

Tom Eriksson är själv utbildad kock, men i Why Not’s kök är det Panumas Chomphu som styr över grytorna.

- Min fru har ett otroligt stort matlagningsintresse. Hon gillar att prova sig fram och jobbar med mat dygnet runt. Så hon står för utvecklingen och så får jag åka runt och jaga råvaror!

Satsar på råvaror

Äkta smaker och ingredienser med hög kvalitet är viktiga för Tom och Panumas. Därför har de enbart kött med Åland eller Finland som ursprungsland på menyn. Lika viktigt är det med thailändska grönsaker i matlagningen.

- När det finns motsvarande lokala produkter, som lök och potatis, använder vi det, men alla andra ingredienser som kryddor och grönsaker importerar vi via en expert på asiatiska råvaror för att få till de rätta smakerna. 

Asiatiska favoriter

Populära rätter på Why Not är klassiker som Pad Thai med scampi, Massaman Kai med kyckling och jordnötter och förstås kycklingspett och vårrullar. Toms egen favorit är Tomyamkung med scampi och nummer 19, Nuepadnammanhoi.

- Det är en rätt med nötkött och chilipaprika, vilket ger maten en väldigt speciell smak.

Lite mer åt det åländska hållet är lunchbufféns salladsbord, som också får mycket beröm. Här kan du hitta allt från picklad kålrot och grönkålssallad till ugnsbakade rödbetor. Liksom allt annat är även dessa tillbehör tillagade från grunden.  

Familjerestaurang

Om du tycker att Panumas och Tom känns bekanta har du säkert besökt deras sommarrestaurang Furulundsgården i Bomarsund. I så fall känner du också igen vissa rätter och smaker därifrån på Why Not’s meny. 

Förutom Panumas och Tom arbetar även Panumas systerdotter och hennes sambo i den lilla restaurangen.

- Vi vill hålla det familjärt och lagom stort! 

Besök Why Not

Crossover-restaurangen WhyNot serverar thailändsk mat, hamburgare och à la carte på Godbyvägen 54 i Strandnäs i norra Mariehamn. Även öl-  och vinrättigheter med thailändsk öl som specialitet.

Thailändsk lunchbuffé 
Tisdag-fredag kl. 10.30-13.30 med nya rätter varje dag.

À la carte, hamburgare, kebab och barnmeny
Tisdag-fredag 10.30-19 och lördag kl. 13-19, söndag kl. 15-19.

Kyckling är ofta standardråvara, men det går att anpassa rätterna och mot ett tillägg välja scampi, nöt, gris eller tofu – eller göra rätterna helt vegetariska eller veganska.

Följ Why Not på Facebook

Publik som skrattar och applåderar.
Om Aland.com

Tipsa oss om dina evenemang!

Hjälp oss att berätta om allt som är på gång på Åland. Tillsammans fyller vi evenemangskalendern med roligheter!

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy