Panumas Chomphu och Tom Eriksson med personal på thaimat-restaurangen Why Not.
Mat från Åland

Why Not – ett besök till ett litet Thailand i Strandnäs

Om du kombinerar ett stort intresse för matlagning med Åland och Thailand får du omtyckta lilla kvarterskrogen Why Not i norra Mariehamn. Här serverar Panumas Chomphu och Tom Eriksson god mat från det thailändska köket, men också hamburgare och à la carte för den som föredrar det.

Tom Eriksson är själv utbildad kock, men i Why Not’s kök är det Panumas Chomphu som styr över grytorna.

- Min fru har ett otroligt stort matlagningsintresse. Hon gillar att prova sig fram och jobbar med mat dygnet runt. Så hon står för utvecklingen och så får jag åka runt och jaga råvaror!

Satsar på råvaror

Äkta smaker och ingredienser med hög kvalitet är viktiga för Tom och Panumas. Därför har de enbart kött med Åland eller Finland som ursprungsland på menyn. Lika viktigt är det med thailändska grönsaker i matlagningen.

- När det finns motsvarande lokala produkter, som lök och potatis, använder vi det, men alla andra ingredienser som kryddor och grönsaker importerar vi via en expert på asiatiska råvaror för att få till de rätta smakerna. 

Asiatiska favoriter

Populära rätter på Why Not är klassiker som Pad Thai med scampi, Massaman Kai med kyckling och jordnötter och förstås kycklingspett och vårrullar. Toms egen favorit är Tomyamkung med scampi och nummer 19, Nuepadnammanhoi.

- Det är en rätt med nötkött och chilipaprika, vilket ger maten en väldigt speciell smak.

Lite mer åt det åländska hållet är lunchbufféns salladsbord, som också får mycket beröm. Här kan du hitta allt från picklad kålrot och grönkålssallad till ugnsbakade rödbetor. Liksom allt annat är även dessa tillbehör tillagade från grunden.  

Familjerestaurang

Om du tycker att Panumas och Tom känns bekanta har du säkert besökt deras sommarrestaurang Furulundsgården i Bomarsund. I så fall känner du också igen vissa rätter och smaker därifrån på Why Not’s meny. 

Förutom Panumas och Tom arbetar även Panumas systerdotter och hennes sambo i den lilla restaurangen.

- Vi vill hålla det familjärt och lagom stort! 

Besök Why Not

Crossover-restaurangen WhyNot serverar thailändsk mat, hamburgare och à la carte på Godbyvägen 54 i Strandnäs i norra Mariehamn. Även öl-  och vinrättigheter med thailändsk öl som specialitet.

Thailändsk lunchbuffé 
Tisdag-fredag kl. 10.30-13.30 med nya rätter varje dag.

À la carte, hamburgare, kebab och barnmeny
Tisdag-fredag 10.30-19 och lördag kl. 13-19, söndag kl. 15-19.

Kyckling är ofta standardråvara, men det går att anpassa rätterna och mot ett tillägg välja scampi, nöt, gris eller tofu – eller göra rätterna helt vegetariska eller veganska.

Följ Why Not på Facebook

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch