Två barn som tittar på miniatyrhusen i museet för modellstaden Mariehamn.
Barnens Åland

Vilket blir barnens favoritmuseum?

På Åland finns många museer som satsar på roliga aktiviteter för barnen. Ta med familjen du också och satsa på ett spännande museibesök!

Tips! I samband med skolornas lov arrangerar museerna också många extra aktiviteter. Håll utkik i lokaltidningarna och på museernas egna webbplatser.

Skeppsråttan Ruby på Sjöfartsmuseet

Vid Ålands sjöfartsmuseum är skeppsråttan Ruby på hugget.  I barnrummet ”Ruby och Havet” kan både små och stora ta del av världen under vattenytan med vrak, havsdjur och sjöjungfrugrottor. Här kan mindre barn kan gå på skattjakt, större barn kan testa museets rör och gör-aktiviteter, bland annat en klättermast.

Sommartid är segelfartyget Pommern också öppet för besökare. Här finns barnspåret "Rubys resa", som låter barnen följa med skeppsråttan på en världsomsegling. 

Mariehamn i miniatyr

Vid Mariehamnsmuseet finns en miniatyrmodell av staden som den såg ut år 1929-1930. Modellstaden fascinerar både stora och små med sina många detaljer – staket, djur, bilar och över 600 olika byggnader.

Konst och kulturhistoria

Också vid Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum finns speciella aktiviteter för barn. I barnhörnan kan man bland annat pussla ihop en fyr – om man lyckas börjar den blinka! I Ålands konstmuseum berättar barn på film vad de tycker om olika tavlor. Håller ni med eller har ni helt andra åsikter?

Ni kan också låna en Family Bag och tillsammans upptäcka de båda museerna. En enkel tygdocka i form av maskoten Busis leder vidare till lådor med dyrare leksaker. En hoppande loppa av plast lockar till att hitta den form som leksaken göts i. Alla saker, som finns i väskan, gör museibesöket till en aktiv upplevelse för de yngre i familjen.

Spännande slott från medeltiden

På Kastelholms slott kan barnen börja med att gå en hisnande tur genom slottet. Längs vägen finns snälla guider som ger tips och gärna berättar mer om slottets historia.  

Avsluta sen i rustkammaren där man får leka gästabud och klä ut sig till prinsessor och riddare och leta efter piratkistor.

Vid friluftsmuseet Jan Karlsgården, som ligger intill, arrangeras också aktiviteter sommartid. Ibland får man till exempel får de baka bröd.

På området finns också Fängelsemuseet Vita Björn, som garanterat väcker barnens fantasi.

Jakt och fiske

Vid Ålands jakt­ och fiskemuseum är det spännande att bara gå runt. Kliv in i små fiskekojor och titta på uppstoppade djur. Dessutom kan man leka att man är på marknadsresa för att sälja saltad strömming.

Barnen kan också leta pärlor i sanden och gjuta tennfigurer.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch