Barn poserar framför attraktion vid familjeparken Smart Park.
Barnens Åland

På Åland trivs barnfamiljen!

En skön dag på stranden. En promenad bland blommorna. En fiskestund på bryggan. Ibland är det enklaste det bästa för barnen. Vill du skruva upp tempot finns lekland och museer med roliga aktiviteter.

Det är lätt för barnfamiljer att trivas på Åland. Avstånden är korta, ingen bilresa blir lång för de yngsta.

Sol och bad

Ibland vill man ta dagen som den kommer. Leta upp en trevlig badstrand, gräva i sanden och bara vara. På Åland finns både långgrunda sandstränder, ständer med klippor och stränder med hopptorn. Både Mariebad och Godby simhall har skilda avdelningar för de yngsta.

Ut på tur

I naturen finns mycket att upptäcka – blommor, fjärilar, kottar och stenar. Många av de kortare vandringsstigarna, som den genom lövängen på Ramsholmen eller skogsstigen i Godby, passar bra även för barn. En favorit är Trollstigen på Getabergen med en saga om jätten Singer och de luriga istrollen.

Aktiva utflykter

Ibland vill man ta del av organiserade aktiviteter. Flera museer som Ålands sjöfartsmuseum med fartyget Pommern, Ålands kulturhistoriska museum, Ålands jakt- och fiskemuseum och friluftsmuseet Jan Karlsgården har skräddarsytt program för barn.

I Eckerö tillbringar barnfamiljer ledigt en heldag. Familjeparken Smart Park och Spark Laser Arena lockar med mycket skoj. Du kan också besöka Leklandet i Eckeröhallen. Intill Ålands jakt- och fiskemuseum finns både ett vilthägn med bland annat hjortar och vildsvin och Käringsund resort med en badstrand med kanoter, trampbåtar och andra aktiviteter.

Små äventyr

Uppe bland tallarna i Vårdö hittar du både adrenalinkickar och utmaningar vid Flowpark. I den svindlande äventyrsbanan gäller det att sig an knepiga hinder och hålla balansen ända fram till linbanan. Här finns banor i fyra olika nivåer.

Åland är också ett paradis för discgolfare med många banor runt hela Åland. Det är gratis att spela och du hinner besöka flera banor under samma dag.

I Mariehamn stortrivs barnen också bland alla studsmattor och uppblåsta attraktioner vid leklanden Palleralla och Leklandet i Bollhalla.

Hyr en stuga

Bor du i en stuga har du ofta tillgång till en båt och fiskevatten. Det kan vara ett äventyr stort nog att ro till närmaste grynna för att meta upp en abborre. På hemvägen kan man ta iland på en holme och gå på en upptäcktsfärd.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch