Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör dig genom rummen har du sällskap av kaffedoft och stillsamt sorl från caféets gäster. Och överallt finns massor av vackert att se, känna eller smaka på. 

Butiken med café har fått sitt namn av Viktor Eriksson, som förra seklet byggde det första trähuset på tomten. Idag erbjuder modedesignern Linda Karlsson, textilhantverkaren Inger Nygård och ädelmetallsmeden Annika Åkerfelt både sina egna varumärken och utvalda hantverks- och designprodukter den gamla butiksmiljön. 

- Främst åländska, men vi har också produkter från Sverige och Finland där vi vill komplettera sortimentet, som skorna från Docksta skofabrik. Handgjort och god etik bakom produkterna är viktigt för oss, det ska vara värdighet i det man gör och säljer.

Ständig förändring

Viktor är en levande butik. Knappt hinner ett projekt bli färdigt innan nya påbörjas. Det är dörrhål som sågas upp och sätts fast igen, fönster som flyttas och inventarier som byter plats och bildar nya stilleben.
- Vi är alla samlare och glada över att vi numera har en hel butik att fylla, säger Annika Åkerfelt. Mycket av det du ser är loppisfynd och arvegods.

Nu, efter mer än ett år av omfattande renoveringar och nysatsningar, kan de tre kreatörerna med gott samvete slå sig ner och ta det lite lugnt. Det vill säga, åtminstone tills någon i den kreativa trion får en ny idé.
- Det får inte bli helt färdigt – då börjar vi om och flyttar runt. Eller så säger någon att vi borde tapetsera, och så är vi igång igen, skrattar de.

- Vi är i alla fall oftast eniga, det är en fördel! Och så är vi bra på olika saker, så vi kan komplettera varandra. 

Interiör från Viktor Craft & Design och kläderna i kabinettet.
I Viktors kabinett hittar du redesignade kläder från Linda Karlssons varumärke Labelled.

Butik med café

Det stora förnyelsearbetet började när blombutiken Blombergs minskade ner sin butiksyta och lokalen bredvid Viktor blev ledig. Inger Nygård, som tidigare har haft caféverksamhet hemma på gården i Lumparland, insåg genast potentialen – och så var ett caféprojekt i full gång till förra sommaren.
- Vi visste redan då att det var för lite plats för ett café, men satsade i alla fall – och tänkte att vi får rikta in oss mot take away till en början.

Sen flyttade grannen på andra sidan, Ele & Kele, sin smyckesbutik till en ny lokal och vips hade Viktor en lösning för hela cafélogistiken. Sen följde ytterligare en vinter med varsam renovering och fokus på att behålla den gamla atmosfären, innan Viktor öppnade sin nya cafédel lagom till sommaren. Samtidigt presenterade trion en ny delägare i form av konditorn och produktutvecklaren Johanna Karlsson.

Interiör från smyckeshörnan vid Viktor Craft & Design.
Annika Åkerfelts smyckeshörna, en butik i butiken vid Viktor Crafts & Design.

Trivsam helhet

Numera hittar du verkligen allt du behöver på Viktor. Från god mat, kaffe och härliga bakverk till mathantverk, presenter och annat vackert – både till dig själv och andra. 

- Det är ett riktigt upptäckarhus, säger Linda Karlsson, med många avdelningar och vrår att vara i. Vi flyttar också runt bland alla saker tills de passar in och hittar sitt sammanhang.

Butiken är som en levande utställning med mängder av fint att vila ögonen på. Eller köpa med sig hem. Många uppskattar också den lugna atmosfären och konceptet där gammalt möter nytt.
- De tycker det känns som att kliva in hemma hos mormor, och våra cafégäster sitter gärna kvar länge. Vi får dagligen höra att det känns som att vara någon annanstans, inte riktigt Åland, men kanske lite som Köpenhamn.

Inspirerande är det i alla fall. Särskilt för dig som uppskattar kreativt återbruk och kvalitativt hantverk.

Besök Viktor

VIKTOR  CRAFTS & DESIGN
Torggatan 15, Mariehamn
Telefon +358 40 163 6068
Viktor.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch