Skylt vid vandringsleden Långbergen på Åland.
Aktiviteter

Vandring med utsikt i Långbergen

Vid Långbergen i Saltvik bosatte sig de första ålänningarna under stenåldern för 7.500 år sedan. De livnärde sig på säljakt. I dag är Långbergen ett omtyckt utflyktsmål med fina vyer och intressant historia.

Området kring Långbergen är det högsta på Åland. Det var här som landet först höjde sig ur havet efter istiden för 10.000 år sedan. Uppe på berget finns spår av gamla havsstränder, som numera befinner sig 100 meter över havsytan.

Naturstigen i Långbergen är 5,5 kilometer. Stigen är medelsvår och markerad med vit färg på stenar. Du kan antingen starta vid den norra parkeringen och promenera längs kulturstigen söderut förbi Östra Jansmyra, som är en av de äldsta stenåldersboplatserna på Åland. Eller så börjar du i söder och vandrar från Vargstensslätten norrut. Båda stigar lämnar sen skogen och låter dig fortsätta vandringen uppför berget.

Utsikten mot havet och skärgården i norr är väl värd stegen upp till toppen. Från Långbergen ser du också Ålands högsta berg Orrdalsklint, 129 meter över havet.

Ta gärna med matsäck. Längs leden finns flera rastplatser.

Konst och historia

Du kan kombinera Långbergen med ett besök vid Ålands kulturhistoriska museum, där du kan lära dig mer om hur livet såg ut på Åland för tusentals år sedan.

På vägen mot Långbergen passerar du Kvarnbo. Här finns Galleri Skarpans som lockar med samtidskonst och utställningar. Om du vill kombinera konst med kaffe ligger säsongsöppna Vinsmedjan på samma gård och Glassboden Café i samma by, se öppettider på Facebook.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch