Aktiviteter

Vandring med utsikt i Långbergen

Skylt vid vandringsleden Långbergen på Åland.

Vid Långbergen i Saltvik bosatte sig de första ålänningarna under stenåldern för 7.500 år sedan. De livnärde sig på säljakt. I dag är Långbergen ett omtyckt utflyktsmål med fina vyer och intressant historia.

Området kring Långbergen är det högsta på Åland. Det var här som landet först höjde sig ur havet efter istiden för 10.000 år sedan. Uppe på berget finns spår av gamla havsstränder, som numera befinner sig 100 meter över havsytan.

Naturstigen i Långbergen är 5,5 kilometer. Stigen är medelsvår och markerad med vit färg på stenar. Du kan antingen starta vid den norra parkeringen och promenera längs kulturstigen söderut förbi Östra Jansmyra, som är en av de äldsta stenåldersboplatserna på Åland. Eller så börjar du i söder och vandrar från Vargstensslätten norrut. Båda stigar lämnar sen skogen och låter dig fortsätta vandringen uppför berget.

Utsikten mot havet och skärgården i norr är väl värd stegen upp till toppen. Från Långbergen ser du också Ålands högsta berg Orrdalsklint, 129 meter över havet.

Ta gärna med matsäck. Längs leden finns flera rastplatser.

Konst och historia

Du kan kombinera Långbergen med ett besök vid Ålands kulturhistoriska museum, där du kan lära dig mer om hur livet såg ut på Åland för tusentals år sedan.

På vägen mot Långbergen passerar du Kvarnbo. Här finns Galleri Skarpans som lockar med samtidskonst och utställningar. Om du vill kombinera konst med kaffe ligger Vinsmedjan på samma gård och Glassboden Café i samma by.

Ryggen av en kvinna som lyfter en regnbågsflagga mot himlen.
Evenemang

Äntligen dags för Åland Pride!

Årets efterlängtade och viktiga pridevecka äger rum den 22-28 augusti och bjuder på ett varierat program från måndag till lördag. Välkommen...

Par med shoppingkassar promenerar bort längs gågatan i Mariehamn.
Shopping

I Mariehamn finns allt du behöver samlat inom några kvarter

Restauranger, caféer, butiker, trivsamt vimmel och härlig shopping. Här finns något för alla, oavsett behov. Dessutom har du tillgång till...

Flygvy över Baltic Arena för friidrott i Mariehamn.
Sportig ö

Friidrott på Baltic Arena

Nyast bland idrottsanläggningarna är Baltic Friidrottsarena i södra Mariehamn, som firar sin första säsong med att vara värd för SFI...

Våtmarken vid Nabben med bänkar och infoskyltar.
Sevärt

Besök en lärorik våtmark!

En ny våtmark har anlagts nära badstranden Nabben i Mariehamn. Här finns gångstigar och informationsskyltar som berättar mer om...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy