Mat från Åland

Välj lokalt mathantverk!

Uppdukat bord med åländska matvaror och mathantverk i soluppgången i Sjökvarteret.

Tänk som en #axgan och välj lokala delikatesser och njut av genuint mathantverk när du handlar på Åland. Förutom att det smakar gott är det också gott för samvetet att vara med och stöda våra lokala matproducenter! 

Nedan hittar du tips på godsaker att hälla i glaset och lägga på din Ålandstallrik. Använd gärna taggarna #axgan och #sättÅlandpåtallriken om du publicerar på sociala medier. Smaklig måltid!
axgan = en person som väljer lokalproducerad mat och andra lokalproducerade varor från lokala handlare när hen befinner sig på Åland.

Inspiration

Medvurst och marinader

Bolstaholms gård

Vi producerar ett hållbart gräsbeteskött där våra kossor får beta på strandängar. Det ger ett åländskt premiumkött som smakar gott både i munnen och i själen. Prova på våra hamburgerbiffar, medvurst, kryddor och marinader!

Olika slags skaldjur

Fina Fisken

Vår butik är fylld av färsk, rökt och gravad fisk. Abborre, sik, lax, gädda, tonfisk och blåmussla. Färdiga delikatesser, goda pajer, soppor, räksmörgåsar, saftiga spett till sommarens grillning och sushi. Besök vår butik eller beställ per telefon!

Grannas äppelmust

Grannas Äppel

I Ålands sköna skärgårdsluft får äpplena mogna på kvist. Hos oss förvaltas och utvecklas de odlingstraditioner som en gång inleddes i byn. Varje höst plockas äpplen av hög kvalitet för hand och pressas till god och naturlig must.

Marskogens lamm - får på bete

Marskogens lamm

Välkommen till vårt småskaliga familjejordbruk med charktillverkning. Hos oss kan du fika och handla produkter i vår gårdsbutik. Vi erbjuder korv, rökt kött, skinn, garn och åländskt hantverk. Allt inramat av gårdens betande får.

Churrasco korv

W.J Dahlman

I över 90 år har vi levererat god mat av högsta kvalitet, gjord på de bästa lokala råvarorna. Allt från traditionell leverpastej till Salsiccia råkorv. Under sommarsäsongen är bl a våra grillkorvar och högrevsburgare storsäljare.

Geten Sylvester

Wätteros gård

Vi är en liten ekologisk getgård med getter, får, höns och bin. Vi producerar och säljer getost; vitmögel, blåmögel, salladsost och grillost. Vi erbjuder också gårdens lammkött och killingkött, samt skinn, läder och honung. 

Åländska produkter

Ålandsmejeriet

Ren åländsk natur och färsk mjölk av bästa kvalitet kännetecknar våra goda produkter. Vi är ett litet mejeri som låter hantverksskickligheten bidra till såväl smaken som känslan hos våra prisbelönta ostar, yoghurtar mm.

Produktbild

Ålands Senap

Vi tillverkar åländska produkter som förhöjer smaken! Vi har lång tradition och erfarenhet av tillverkning av senap, ketchup, marinader, såser och dressing. Prova på någon av våra spännande smaker som Cognac senap och pepparketchup!

Lanthandel, en illustration av Petri Allinen för utställningen Ålandsäventyret i Ålands kulturhistoriska museum.
Barnens Åland

Barnens eget äventyr genom Ålands historia

Lek står i fokus när Ålands kulturhistoriska museum öppnar sin nya barnutställning. Följ med på ett riktigt Ålandsäventyr och upptäck...

Kvinna med barn på julmarknad.
Se & Göra

Än glimrar Åland!

Den första av tre glimrande julstämningshelger har redan passerat – men vi har tur! Än har vi två härliga helger att se fram emot. Vårt tips...

Kvinna med barn i utställningen Havsmonster i Ålands sjöfartsmuseum.
Barnens Åland

Sjöfartsmuseet lockar med vinterskoj!

Massor med roligheter för hela familjen börjar bli en kär tradition när Ålands sjöfartsmuseum firar Finlands självständighetsdag den 6...

Massor med färgglatt glas, porslin, bestick och tallrikar på ett bord.
Shopping

Bästa julshoppingen är second hand

Återköp och återanvänd är smarta tips för en hållbar jul. Emmaus välkomnar dig med massor av fina fynd och julklappar för alla smaker i sina butiker.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy