Mat från Åland

Välj lokalt mathantverk!

Uppdukat bord med åländska matvaror och mathantverk i soluppgången i Sjökvarteret.

Tänk som en #axgan och välj lokala delikatesser och njut av genuint mathantverk när du handlar på Åland. Förutom att det smakar gott är det också gott för samvetet att vara med och stöda våra lokala matproducenter! 

Nedan hittar du tips på godsaker att hälla i glaset och lägga på din Ålandstallrik. Använd gärna taggarna #axgan och #sättÅlandpåtallriken om du publicerar på sociala medier. Smaklig måltid!
axgan = en person som väljer lokalproducerad mat och andra lokalproducerade varor från lokala handlare när hen befinner sig på Åland.

Inspiration

Bolstaholmsburgare

Bolstaholms gård

Vi producerar ett hållbart gräsbeteskött där våra kossor får beta på strandängar. Det ger ett åländskt premiumkött som smakar gott både i munnen och i själen. Prova på våra hamburgerbiffar, medvurst, kryddor och marinader!

Olika slags skaldjur

Fina Fisken

Vår butik är fylld av färsk, rökt och gravad fisk. Abborre, sik, lax, gädda, tonfisk och blåmussla. Färdiga delikatesser, goda pajer, soppor, räksmörgåsar, saftiga spett till sommarens grillning och sushi. Besök vår butik eller beställ per telefon!

Grannas äppelmust

Grannas Äppel

I Ålands sköna skärgårdsluft får äpplena mogna på kvist. Hos oss förvaltas och utvecklas de odlingstraditioner som en gång inleddes i byn. Varje höst plockas äpplen av hög kvalitet för hand och pressas till god och naturlig must.

Marskogens lamm - får på bete

Marskogens lamm

Välkommen till vårt småskaliga familjejordbruk med charktillverkning. Hos oss kan du fika och handla produkter i vår gårdsbutik. Vi erbjuder korv, rökt kött, skinn, garn och åländskt hantverk. Allt inramat av gårdens betande får.

Churrasco korv

W.J Dahlman

I över 90 år har vi levererat god mat av högsta kvalitet, gjord på de bästa lokala råvarorna. Allt från traditionell leverpastej till Salsiccia råkorv. Under sommarsäsongen är bl a våra grillkorvar och högrevsburgare storsäljare.

Get på bete

Wätteros gård

Vi är en liten ekologisk getgård med getter, får, höns och bin. Vi producerar och säljer getost; vitmögel, blåmögel, salladsost och grillost. Vi erbjuder också gårdens lammkött och killingkött, samt skinn, läder och honung. 

Kossor och produkter

Ålandsmejeriet

Ren åländsk natur och färsk mjölk av bästa kvalitet kännetecknar våra goda produkter. Vi är ett litet mejeri som låter hantverksskickligheten bidra till såväl smaken som känslan hos våra prisbelönta ostar, yoghurtar mm.

Produktbild

Ålands Senap

Vi tillverkar åländska produkter som förhöjer smaken! Vi har lång tradition och erfarenhet av tillverkning av senap, ketchup, marinader, såser och dressing. Prova på någon av våra spännande smaker som Cognac senap och pepparketchup!

Äppelmust i glas

Öfvergårds

Välkommen till vår vackra äppelträdgård. Kom med på äppelsafari, en spännande smakresa med besök i gårdsbutiken - en fantastisk Äpplevelse! Du kan också hyra ett äppelträd hos oss och plocka dina egna äpplen! 

Barn med tomteluvor på torget i Mariehamn.
Shopping

Besök en julmarknad!

Upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker. På julens marknader hittar du allt som hör julen till - och lite till!

Besökare och sjörövarflagga vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Decemberskoj i sjöfartsmuseet!

Det är full fart i Ålands sjöfartsmuseum under december. Lagom till årets familjedag öppnar kuriosakabinettet äntligen upp igen. Dessutom är det sista månaden med utställningen Hildas doft.

Person sitter på huk och knyter träningsskor en solig höst eller vinterdag.
Aktiviteter

Nyårsruset jubilerar – tänker du delta?

Åland Just Nu har träffat Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare för Ålands motionsförbund och arrangör för nyårsruset den 31 december.

Bestick och servett i julinspirerad dukning i guld.
Mat från Åland

Boka julbord på Åland

Julen närmar sig och de åländska restaurangerna är redo att duka upp sina dignande julbord. Ta med dig familjen, vännerna eller...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy