Aktiviteter

Utmana dig med crossfit – och bli stark som Pippi i vardagslivet!

Fem personer poserar med olika träningsredskap vid Islands of Granit Crossfit.

Nyast på tränings-Åland är crossfit-boxen Islands of Granit Crossfit mitt i Mariehamn. Här har träningsentusiasterna Hanna och Alexander Rothberg med vännerna Zaida Sjöblom, Dennis Källros, Oscar Mattsson och Therese Bergholm öppnat gym för alla som vill utöva den mångsidiga träningsformen crossfit.

Hittills är intresset stort och många gillar det centrala läget.
- Ja, det är mycket större intresse än vad vi vågat hoppas, säger PT Hanna Rothberg, som ser fram emot att göra Islands of Granit till en mötesplats för träning och hälsa.
-  Vårt mål är att så många som möjligt ska vara så hälsosamma som möjligt!

Förutom crossfit och träning vill Granitgänget erbjuda sina medlemmar en stark gemenskap och social samvaro*. Här finns till exempel en myshörna där du kan köpa och värma mat, eller ta med egen mat och värma. Dessutom flyttar osteopaten, crossfit-coachen och delägaren Alexander Rothberg in med sin mottagning.

*För tillfället är verksamheten dock något begränsad på grund av rådande restriktioner kring covid-19.

Vad är egentligen crossfit? 

Crossfit är individanpassad träning som ofta utövas i grupp. Under passen tränar du styrka, uthållighet, kondition och rörlighet genom funktionella övningar för hela kroppen. Det vill säga övningar där du använder flera muskelgrupper samtidigt. Ofta med hjälp av din egen kroppsvikt eller med redskap som kettlebells, medicinbollar, skivstänger och fria vikter. 

- Det är funktionell fitness som gör dig kompetent i livet. Alla, oavsett ålder, har samma behov av rörelse för att fungera i vardagen, säger Alexander Rothberg och tillägger att målet är att göra dig stark i alla tänkbara positioner.
- När du gradvis får vänja dig vid att belasta kroppen i olika vinklar kan du slippa undan ryggskottet – som du annars riskerar att få när du bär en tung och otymplig tvättmaskin – eftersom kroppen är van vid belastning och redo för utmaningen.

Hanna fyller i och berättar om en bekant som nyligen börjat med crossfit. 
- Hon stod och väntade på hjälp för lyfta en dörr innan hon insåg att ”Ja just ja, jag är ju stark nu! Det här klarar jag själv!” och så bar hon bort den.

Resultatet av träningen är alltså en kropp som är stark när du behöver det – och som klarar olika påfrestningar utan att gå sönder.

Ännu starkare tillsammans

Gemenskapen är viktig inom crossfit och det är vanligt att träna tillsammans. Givetvis går det också bra att träna själv, som vid vanliga gymbesök, men då missar man stämningen och peppen från gruppen.

- Våra blandande grupper skapar samhörighet och relationer – vissa börjar till och med umgås utanför boxen. Dessutom får nybörjare tips och hjälp av dem som kan mera. 

Träning på din nivå

Vid gruppträningarna kör alla deltagare samma pass, oavsett om man är nybörjare eller erfaren inom crossfit. Det som däremot skiljer är på vilken nivå man tränar och vilka anpassningar man behöver göra.

- Alla som är nya inom crossfit börjar med en grundkurs där vi går igenom teknik och säkerhetstänk, säger Hanna. Under kursen testar vi också allt från styrka och teknik till rörlighet för att hitta rätt startnivå. Samtidigt blir man medveten om sina svagheter och vad man behöver förbättra.

En vanlig fråga är om man måste vara vältränad för att kunna börja med crossfit. 
- Nej, det behöver du inte, det finns nivåer och alternativ för alla – och du kommer snabbt att märka att du blir starkare.

Ungefär var tredje månad är det sen dags för nya test.
- På så sätt kan du följa med i din utveckling, och kanske flytta uppåt en nivå. Det gör det lätt att hitta mål med träningen – och du kämpar gärna lite extra för att nå nästa nivå, förklarar Alexander och säger att slutmålet är att nå en helhet där du är lika stark och lika bra på alla delar.

- Vi vill inte bli specialister och bra på bara en sak, vi vill vara starkare än snabbast och snabbare än starkast!

Träna crossfit

ISLANDS OF GRANIT CROSSFIT
Norragatan 9, Mariehamn.
Tel. +358 18 457 345 8800
www.granit.ax

Är du nyfiken på vad som är din nivå? Boka en grundkurs på Islands of Granit Crossfit!

Flygfoto över växthuscaféet Humlan.
Mat från Åland

Goda smaker och fina upplevelser på Syskonhem i Norrby

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö. På dagtid i...

trälåda öl
Mat från Åland

Närproducerat och alkoholfritt sommarens trender

Efter en vår där restauranger fått fokusera på take-away är sommaren är här och de åländska krogarna får öppna upp igen. Åland Just Nu ringde upp några åländska krogprofiler för att fråga vad sommarens trender kan tänkas bli.

Dejt
Hemester på Åland

Tre tips för den perfekta dejten

Pasta hemma vid köksbordet kan vara trevligt men på Sommaråland finns många romantiska platser att upptäcka. Här är tre exempel på hur man kan lyxa till det för en speciell dag eller helt vanlig måndag.

Linda Karlsson, Inger Nygård och Annika Åkerfelt i butiken Viktor Crafts & Design.
Shopping

Viktor, ett hantverkshus att upptäcka. Många gånger.

Viktor med café, konsthantverk, design och återbruk i trivsam blandning är en skattkista fylld med upplevelser för alla sinnen. När du rör...

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy