Christian Husell vid Ömsen försäkringsbolag med appen Tryggometern.
Hus och hem

Tryggare hemma tillsammans med Ömsen

Tryggometern är försäkringsbolaget Ömsens nya digitala tjänst för dig som har Ömsens hemförsäkring och bor i ett egnahemshus. Ladda ner appen till din mobila enhet och lär dig mer om hur du kan öka tryggheten i ditt hem.

Syftet med Ömsens Tryggometer är att förebygga skador genom att uppmärksamma dig på eventuella risker i ditt hem. Samtidigt får du tips om åtgärder du kan vidta för att minimera riskerna och öka tryggheten.

- Tryggometern är en digital uppföljning av trygghetspaketet, en kampanj som pågick från 2015 till början av 2023 där alla våra försäkrade egnahemshus blev erbjudna att installera vattenfelsbrytare och spisvakt, säger Christian Husell, ansvarig för Tryggometern på Ömsen.

Nu kan husägare hos Ömsen även ladda ner Tryggometern till sin mobiltelefon eller läsplatta. Appen är gratis och ger dig en överblick över tryggheten i ditt hem samt råd om hur du kan hålla din trygghetsprocent på en grön nivå.

Håll koll med Husboken

En populär funktion i Tryggometern är Husboken. Med hjälp av Husboken kan du enkelt lägga in påminnelser och föra dagbok över allt löpande underhåll och arbete du gör hemma. Guiden innehåller också en checklista med tips på underhåll som är bra att göra under året. Perfekt för dig som lätt glömmer när det är dags att rengöra filtret till köksfläkten eller kontrollera dina brandvarnare. Visste du förresten att du behöver rengöra friskluftsventilerna med jämna mellanrum för att behålla en hälsosam inomhusmiljö? Och har du ens tänkt på att testa din jordfelsbrytare?

- Min erfarenhet är att många inte är medvetna om allt som behöver göras i ett hus för att undvika skador och risksituationer.

Varje årstid får du en ny lista att bocka av i Husboken. Genom att enkelt ta itu med de olika punkterna på vårens, sommarens, höstens och vinterns att-göra-lista ser du också till att undvika framtida skador och andra problem. Både tryggt och bekvämt.

- Du får också beröm när du bockar av punkter, och påminnelser om du glömmer. Kom bara ihåg att aktivera notiserna! tipsar Christian.

Koppla in smarta sensorer

Christan Husell berättar att många laddar ner Tryggometern bara för att få tillgång till Husboken, men att du också kan ansluta husets olika larmsystem för att få ut det mesta av appen. Till exempel huslarm, brandvarnare och vattenfelsbrytare som har smarta sensorer och wifi-uppkoppling. Om du inte redan har smarta sensorer hemma behöver du först köpa och installera dem. I appen hittar du en lista över vilka sensorer som fungerar att ansluta till Tryggometern.

När du har anslutit dina sensorer till Tryggometern skickar de information i realtid till appen för analys. Den uppmärksammar eventuella risker och återkommer med användbara råd och rekommendationer. Appen övervakar också batterinivån hos dina installerade sensorer och meddelar dig när det är dags att byta. Inne i appen kan du se vilken trygghetsprocent du har, ju högre procent desto större trygghet.

Tryggometern hanterar däremot inte skarpa alarm. Vid en brand är det din smarta brandvarnares egen app som skickar larmet till din mobiltelefon.

- Tryggometers syfte är att hjälpa dig att sänka riskerna för att brand, läckage och andra skador överhuvudtaget uppstår. Vi fokuserar på förebyggande åtgärder i stället för att bara bli inkopplade när olyckan redan har inträffat.

Att vara förutseende genom att förebygga skador är något du kan ha stor fördel av om det senare skulle hända något trots allt. Istället för en omfattande skada som gör att du behöver bo någon annanstans under tiden skadan åtgärdas kan Tryggometern varna redan i det tidigare skedet, så att du slipper ordna med annat boende och annat som behövs för att vardagen ska gå ihop under tiden skadan åtgärdas.

 

Tryggometern är husägarens bästa vän

För att kunna använda Tryggometern behöver du ha ett Hemöms försäkrat egnahemshus hos Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag.

Besök omsen.ax för att läsa mer om Tryggometern.

Ladda ner appen

Ladda ner Tryggometern från App Store

Ladda ner Tryggometern från Google Play

Frågor om Tryggometer-appen? Skicka ett mejl till tryggometern@omsen.ax

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch