Shopping

Lämna gärna in allt som är helt, rent och fungerar!

Varumottagningen vid Emmaus i Norrböle.

Har du koll på att Emmaus varumottagning har lämnat stan? Numera är det nämligen till Emmaus Norrböle som du ska lämna dina grejer, både smått och stort.

- Det är ett tag sen vi flyttade, men det är fortfarande många som ännu åker in till Strandgatan för att lämna grejer, säger Cecilia Berglund vid varumottagningen i Norrböle. 

- Mindre mängder kan du i undantagsfall lämna in i våra butiker, men eftersom allt ändå transporteras ut till Norrböle föredrar vi att ta emot donationerna där när det är möjligt. Vi har samma öppettider som butiken vid bygg- och möbelreturen.

Bistånd och meningsfull sysselsättning

Till Emmaus kan du föra allt som du själv inte använder eller behöver. Tänk bara på att dina saker bör kunna säljas och användas i det skick du lämnar in dem.
- Vår verksamhet är beroende av donationerna så allt som är helt och rent mottar vi med glädje! säger Cecilia. På grund av den stora mängden varor vi får in är det däremot inte möjligt för oss att rengöra eller reparera donationerna utan vi är tvungna att slänga sånt som inte är användbart på grund av att det är trasigt eller smutsigt. Vi betalar också för vårt avfall, precis som alla andra.

Majoriteten av donationerna skickar Emmaus sen vidare på utlandsbistånd till sina samarbetspartners, som i sin tur använder dem för att driva verksamhet i länder med stora sociala och ekonomiska klyftor. 

- I år kommer vi att skicka varutransporter till Emmaus-grupper i Peru, Togo och Estland. Vi ger också ekonomiskt bistånd, så ditt bidrag hjälper lika mycket vare sig det skickas utomlands eller säljs här, förklarar Cecilia.

I Emmaus verksamhet jobbar dessutom anställda, personer på arbetsträning och frivilliga tillsammans. Här är den sociala aspekten viktig – genom en meningsfull sysselsättning kan Emmaus motverka marginalisering och ensamhet och stödja människor på Åland till ett bättre liv. Inlämningen och butikerna är arbetsplatser där alla kan få träna på att arbeta och få vara en del i en gemenskap. 

Konsumtion med eftertanke

Emmaus uppmuntrar också till återanvändning, men Cecilia poängterar att det viktigaste egentligen är att konsumera mindre.
- Alla som kommer in och ser hur vi har det i sorteringen blir väldigt överraskade över mängden vi hanterar här till vardags och hur mycket överflöd vi har att ge bort bara här på lilla Åland. 

Cecilia tipsar därför om att köpa mindre och helst använda det du redan har. När du verkligen behöver något, leta gärna efter begagnat i första hand. 
- Vi får verkligen in allt och lite till så har man bara lite tålamod kan man hitta det mesta i våra butiker. Annars är mitt bästa tips är att reparera! Våra saker har mycket mer livslängd än vi ger dem. 

Om du inte vet hur du ska göra eller var du ska börja erbjuder Emmaus ibland workshops i sina sömnads- och träverkstäder.
- Så har du inte kunskapen eller verktygen är du välkommen på någon av dem!

Vill du donera varor till Emmaus?

Emmaus varumottagning hittar du vid Emmaus Norrböle på Skogskyddsvägen 7 i Mariehamn. Mottagningen har samma öppettider som butiken för bygg och möbler .

Här hittar du öppettider för alla Emmaus butiker

Emmaus hämtar och levererar även större saker enligt överenskommelse och har även en bilsläpvagn att låna ut vid behov.

Till mottagningen kan du föra allt från kläder och saker till möbler och inredning så länge det du lämnar in är helt och rent och fungerar att använda. Om du är osäker kan du alltid skicka in en bild innan du lämnar in dina saker, särskilt om det handlar om skrymmande möbler. 
Ibland är Emmaus nämligen tvungna att tacka nej på grund av utrymmesbrist eller för att sakerna är föråldrade, som till exempel för skrivare och tjock-TV.

Tänk även på att det just nu inte finns någon textilåtervinning på Åland. Emmaus har därför ingen möjlighet att ta emot lump.

Läs mer vilka donationer Emmaus kan och inte kan ta emot

Hur kan mitt bidrag hjälpa?

Att återanvända är en vinst för både miljön och plånboken, och när du lämnar hela och rena varor till Emmaus gör du det möjligt för andra att få glädje av det du har tröttnat på.

Varorna som Emmaus skickar vidare skapar i sin tur arbetstillfällen och stärker socialt arbete i bland annat Peru, Togo och Estland. Ju mer Emmaus kan sälja, desto mer kan de dela med sig av till de mest utsatta, både globalt och lokalt.  

Här kan du läsa mer om Emmaus bistånd och internationella solidaritetsprojekt

Skärmbild från digitala utställningen ”Små föremål – stora berättelser” vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Ålands sjöfartsmuseum lockar med digitala pärlor

Utställningen ”Små föremål – stora berättelser” kan du besöka när du vill, oavsett var du befinner dig. Utställningen är nämligen en digital...

Illustration med Fristad som är temat för Mariehamns litteraturdagar 2023.
Evenemang

Mariehamns litteraturdagar 2023 – en fristad för litteraturälskare!

Äntligen är det dags för Mariehamns Litteraturdagar 2023! Njut av intressanta samtal och författarmöten den 23-26 mars i stadsbiblioteket...

Soljus in genom ett fönster vid Kastelholms slott på Åland.

Kastelholms slott i mars betyder viktiga samtal om fred

Välkommen till Kastelholmssamtalen 2023 den 30 mars med temat ”Fred, krig och pengar, pengar, pengar” där Ålands fredsinstitut fortsätter...

Marie Backman-Thors och tre andra kvinnor visar färgglada kläder i stora storlekar från klädmärke Dress like Marie.
Samarbete Shopping

Marie startade klädbutiken hon själv saknade

Marie Backman-Thors har alltid älskat att klä sig i både färg och mönster och gillar kläder så mycket att hon till och med skapat ett eget klädmärke, Dress like Marie.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy