Johan Sundblom vid Go Optimail sitter framför sin dator.
Företag

Tidningar och självtester via åländsk e-handel

Åländska e-handelsbutiker växer inte på träd, men det finns ett litet antal butiker som på olika sätt har lyckats nå framgång trots de hinder som det innebär att bedriva e-handel från Åland.

Johan Sundblom är involverad i två e-handelsbutiker – LehtiTukku, som säljer tidningsprenumerationer på nätet, samt ClearVi, som säljer olika typer av självtester.

Han har själv en bakgrund som anställd konsult inom digital marknadsföring och driver idag dessutom konsultföretaget Go Optimal på Åland.

- Att skapa och driva e-handelsbutiker är väldigt roligt och målet är att de ska växa, men det är även enormt lärorikt och bidrar till att jag i min konsultroll kan leverera bättre resultat till mina kunder, säger Johan om tanken med e-handelsbutikerna. 

Smidiga tidningsprenumerationer

LehtiTukku, som även lanserats i Sverige under namnet Tidningsmagasinet, startade upp redan 2011 och har sedan dess ökat sin försäljning årligen. Särskilt de senaste fem åren har företaget gjort en större satsning, bland annat med uppgraderade sajter och stort fokus på marknadsföring. År 2018 sålde man tidningsprenumerationer för cirka en halv miljon euro.

Affärsidén är att samla de bästa erbjudandena från många olika förlag på ett och samma ställe. På så sätt är det enkelt för kunder att beställa tidningsprenumerationer till de förmånligaste priserna.

- Vi var tidiga med att erbjuda svenskspråkig service och ett stort utbud av erbjudanden på svenskspråkiga tidningar till Finland. Det gav oss en bra start, säger Johan. Vi ville skapa en tjänst som underlättar så mycket som möjligt för kunderna – det ska vara enkelt och tryggt att beställa och du ska alltid få de bästa priserna.

Allra flest tidningsprenumerationer säljs i december.
- Det är få produkter som passar lika bra till julklapp eller gåva som en tidningsprenumeration - mottagaren får en gåva som ger glädje under många månader och gåvan är väldigt smidig att köpa via nätet, säger Johan, och tipsar:

- Många av våra kunder brukar köpa ett lösnummer av tidningen i butik som de paketerar in och ger bort som symbol för julklappen. Vi erbjuder även kunder att skapa egna gåvokort direkt på vår sajt.

Trygg och enkel e-handel

Till skillnad från LehtiTukku, som drivs i en konstellation av fyra delägare driver Johan butiken ClearVi i egen regi. Butiken säljer olika typer av självtester, till exempel graviditets- och ägglossningstester, till kunder i Sverige och Finland. Butiken har varit aktiv sedan 2016.

Till en början fanns hela lagret på Åland och produkterna skickades med Posten Åland till Sverige och Finland. Idag är lagret flyttat till Sverige.

- Vid uppstarten av ClearVi var syftet att hitta en produkt som fungerade bra att sälja från Åland. 2018 kom nya regler i Sverige som gjorde det svårt att skicka varor direkt från Åland, då valde vi att flytta lagret till Sverige istället, förklarar Johan.

Fördelar med att ha lager i Sverige är enligt honom att leverans till kund går betydligt snabbare och att det finns bättre möjligheter att automatisera flödet mellan butik, lager och distribution.

- I dag skickas alla nya beställningar automatiskt från butiksplattformen till leverantören som hanterar lager och distribution, och kunder i Sverige får normalt sina varor redan dagen efter beställning. Att få till den här typen av effektiva processer har varit ett fokus för att få tid över till marknadsföringen, som är det jag gör helst och bäst, säger Johan.

Tanken är även här trygghet och enkelhet – det ska vara tryggt och enkelt att beställa, kvaliteten ska vara bra och kunderna ska få sina varor levererade snabbt.

E-handel på Åland

Johan tycker att Åland idag ligger lite efter övriga Norden när det kommer till e-handel, men att det finns potential för branschen att växa även här.

- Det finns väldigt drivna och duktiga e-handlare på Åland men tyvärr inte så många. Säkert kommer det att dyka upp många fler lyckade e-handelssatsningar framöver i takt med att förutsättningarna för e-handel blir bättre.

GO OPTIMAL AB
Neptunigatan 7, Mariehamn
www.gooptimal.ax

LEHTITUKKU tidningsprenumerationer
www.lehtitukku.fi

CLEARVI e-handel
www.clearvi.fi

Fler artiklar inom samma bransch