Shopping

Alltid miljöfokus hos Feja

Interiör med möbler och inredningsdetaljer i Fejas inredningsbutik.

Många förknippar Feja med städning och inredning, men få är medvetna om att företaget också har ett långvarigt miljö­engagemang.
- Vi får ofta höra att vi inte säljer miljövänliga medel, men sanningen är att vi har ett stort sortiment och att vi har jobbat länge med att vara så miljövänliga vi kan, säger Maria Saine, marknads­förings­ansvarig vid Feja.

Ända sen 90-talet har miljöhänsyn varit en del av Fejas verksamhet, där det i dag ingår inredningsbutik, städtjänster och grossistverksamhet med livsmedel, köksutrustning och kaffemaskiner. I början handlade miljöarbetet mest om sopsortering, medan dagens engagemang fokuserar på förnybar energi och ett minskat klimatavtryck.

- Vi satsar till exempel på elbilar och åländsk vindkraft och ser till att samla våra leveranser för att minska antalet onödiga körningar. 

Sen flera år tillbaka är det också papperskassar som gäller i butiken. Förra året började Feja ta betalt för kassarna och här går alla intäkter till Östersjöfonden.

Mindre miljöpåverkan

Ett ökat miljöfokus märks också bland Fejas kunder och i butiken blir biologiskt nedbrytbara städ- och rengöringsprodukter allt mer efterfrågade.
- I dag handlar det mycket om ekologiska val och 95 procent av alla våra kemikalier är miljömärkta. Det gäller även moppar, dukar och andra redskap.

Miljövänliga städprodukter hos Feja.
Många valmöjligheter i Fejas sortiment för dig som vill städa miljövänligt.

Maria Saine berättar att det är vanligt med fördomar mot miljövänliga rengöringsmedel och att många därför väljer att städa med hjälp av bikarbonat, ättika och citron.
- Det är jättebra, men det finns ekologiska produkter och professionella medel som också är bra miljöval och helt klar jämförbara med det du hittar i skafferiet hemma. Om du berättar vad du har för behov så hjälper vi dig att hitta rätt produkt!

Skonsam och effektiv städning

I Fejas miljövänliga sortiment hittar du produkter för alla ändamål, från rengöring och städning till handtvål och kroppsvård.
- Många av dem som vågar ta steget och pröva städa miljövänligt kommer förvånade tillbaka och berättar hur bra det fungerade. Vi har till exempel rengöringsprodukter från Sure som är helt ekologiska och 100 procent nedbrytbara, det är bra både för användaren och miljön.

En annan storsäljare är vad kunderna kallar ”det rosa medlet”, det vill säga Nu-Powerkleen från InnuScience som används mot kalkbeläggningar.
- Det är inte ekologiskt, men biologiskt nedbrytbart och superbra mot kalk. Jämfört med städning med ättika är det också effektivare.

Feja erbjuder dessutom städtjänster för både företag och privatpersoner. Även här är det kvalitet och så lite kemikalier som möjligt som gäller.
- Vi städar mest med ultrarent vatten, som är ett avmineraliserat och avjoniserat vatten som drar till sig partiklar och löser upp smuts bättre och effektivare än städning med kemikalier.

Egen tillverkning

Vid sidan av städprodukterna är personlig inredning också stort i Fejas butik med unika inredningsdetaljer och återvunna möbler. Även här blir det miljövänliga utbudet bara större och större berättar säljaren Lenita Brandt.

Vy från Fejas butik med bord tillverkat av lastpallar.
Kreativt återbruk av lastpallar av Fejas egen personal.

Lenita och Maria beskriver Feja-stilen som industriell känsla, mycket trä och gärna återvunnet.
- Återbrukstänket har varit med från dag ett. Inredningshuset är byggt av vår egen personal och vi har använt oss av gamla fönster och dörrar från Emmaus, räddat saker som annars skulle ha hamnat på soptippen och tagit vara på saker från gamla hus. Det finns också en historia bakom rummen när vi inreder dem så i butiken har vi till exempel köket, Ernst-rummet och plåtrummet.

De tillägger att målet är att varje kund ska få känna sig unik.
- Vi har oftast bara ett fåtal av varje möbel eller inredningsdetalj så att den som köper varan ska kunna känna sig unik.

Vissa möbler är så pass unika att det är Fejas egen personal som står bakom tillverkningen i samarbete med en duktig hantverkare.
- Tillsammans har de gjort flertalet hyllor och bord av lastpallar och metall. Vi hjälper också gärna till om våra kunder vill ha hjälp med att måttanpassa en möbel!

Gröna rum och starka färger

Till vårens trender hör annars mycket grönt och rottingdetaljer för att skapa gröna oaser och en utekänsla inne. Det är också många starka färger, som allt fler vågar mixa med varandra.
- Men egentligen – strunta i trenderna och kör på det du gillar. Då blir det bäst!

Visste du förresten att nästan allt som finns i butiken är till försäljning? Många missar Fejas stora utbud av möbler eftersom de också används som butiksinredning i väntan på rätt köpare.
- Tanken är att du hittar allt du behöver till hemmet hos oss!

Besök Feja

Verkaregränd 4, Mariehamn.
Telefon +358 18 16790
Feja.ax

Stilleben med sax och textiler i olika färger och material.
Evenemang

Mat, mode och nya tankesätt – en kväll fylld av inspiration

Vad har kostym- och modedesignern Matilda Karlström, stylisten och modeskaparen Irina Fisun och restaurang Kvarter 5 egentligen gemensamt? Svaret är en kväll med cirkulärt tänk och fokus på hållbarhet.

Viking Lines passagerarfartyg och ett vindkraftverk på ö i havet.
Samarbete Resa till Åland

Viking Lines fortsätter sin miljöresa mot bättre hållbarhet

I sex decennier har Viking Lines rödvita kryssningsfartyg trafikerat på norra Östersjön. Nästan lika länge har koncernen varit aktiv i sitt hållbarhetsarbete.

Kvinna i lila skjorta kör skottkärra i Emmaus stadsodling.
Samarbete

Hjälp Emmaus hjälpa och få meningsfull fritid

Emmaus Åland välkomnar alla intresserade att vara med och hjälpa till inom den frivilliga verksamheten, som fokuserar på bistånd och social...

Händer på person som beskär buske med sekatör i trädgården på hösten.
Samarbete Odling och trädgård

Trädgårdsmästarens bästa tips för hösten

Våren är inte den enda tiden att jobba i trädgården. Trädgårdsmästare Tove Jansson säger att det finns mycket att göra även under hösten.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy