Mat från Åland

Smakfullt och inspirerande mathantverk

Tallrik med fiskrätter vid fiskrestaurangen Västerro.

Mathantverket blomstrar på Åland tack vare fina råvaror och kreativa producenter. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck.

Många odlare och uppfödare förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost hos Mattas gårdsmejeri, kött blir smakrik korv hos Marskogens Lamm och ekologiskt odlat spannmål från Överängs kvarn mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Flera av gårdarna tar också emot besökare på guidade turer.

Smakupplevelser

Det finns också ett stort intresse bland mathantverkarna av att skapa god mat och dryck. Bland alla vinnande smaker kan du till exempel hålla utkik efter Våffelrakans Food Truck när du besöker olika evenemang. Eller vad sägs om färsk riven åländsk potatis som steks i våffeljärn och serveras med tillbehör som rödlök, crèmefraiche och sikrom?

I Smakbyn har godistillverkaren Ålands Karamelleriet lyckats fånga smaken av smultron i sin Ålandskaramell. Här står du gärna kvar en stund och tittar på karamelltillverkningen, den är verkligen fängslande!

Vid Västerro experimenterar fiskaren och mathantverkaren Anders Westerberg med fångst från havet och naturen i sitt rökeri och gastronomiska växthus. Här kan du boka olika matupplevelser i paketform.

Petra Heinänen, Edith Holmström, Alex Holmlund och Niklas Häggblom i Kompani Nords Tusenlugn..

Tusenlugn – ett underfundigt höghusdrama

Vad händer när poeten Heidi von Wrights text Tusenlugn omvandlas till ett klurigt och roligt scendrama med fyra skådespelare, en musiker, tolv mikrofonstativ och sjuttio meter tejp?

Två kvinnor kastar frisbeegolf vid Badhusparken i Mariehamn.
Aktiviteter

Åland är en riktig DiscGolf-ö

Allt fler har upptäckt frisbeegolf, eller discgolf som det egentligen heter. Det är ett roligt nöje för hela familjen eller kompisgänget...

Isfiskare på Åland har paus med grillning ute på isen.
Shopping

Bästa utrustningen för aktivt friluftsliv

Jakt- och fiskebutiken Äventyret har allt för jägaren, fiskaren och friluftsmänniskan. Här hittar du både utrustningen du behöver och tillbehören du inte visste att du saknade.

Tom Yum Goong, thaimat med räkor i skår omgiven av lök, lime, ingefära och chili.
Mat från Åland

Det är lätt att älska thaimat! 

Det thailändska köket är gott, kryddigt, smakrikt och går att variera i oändlighet. Vad är du sugen på idag? Friterat, wokat, ris, nudlar...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy