Mat från Åland

Smakfullt och inspirerande mathantverk

Tallrik med fiskrätter vid fiskrestaurangen Västerro.

Mathantverket blomstrar på Åland tack vare fina råvaror och kreativa producenter. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck.

Många odlare och uppfödare förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost hos Mattas gårdsmejeri, kött blir smakrik korv hos Marskogens Lamm och ekologiskt odlat spannmål från Överängs kvarn mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Flera av gårdarna tar också emot besökare på guidade turer.

Smakupplevelser

Det finns också ett stort intresse bland mathantverkarna av att skapa god mat och dryck. Bland alla vinnande smaker kan du till exempel hålla utkik efter Våffelrakans Food Truck när du besöker olika evenemang. Eller vad sägs om färsk riven åländsk potatis som steks i våffeljärn och serveras med tillbehör som rödlök, crèmefraiche och sikrom?

I Smakbyn har godistillverkaren Ålands Karamelleriet lyckats fånga smaken av smultron i sin Ålandskaramell. Här står du gärna kvar en stund och tittar på karamelltillverkningen, den är verkligen fängslande!

Vid Västerro experimenterar fiskaren och mathantverkaren Anders Westerberg med fångst från havet och naturen i sitt rökeri och gastronomiska växthus. Här kan du boka olika matupplevelser i paketform.

Kvinna åker långfärdsskridsko på blank is en solig dag med blå himmel.

Åland är toppen för långfärdsskridskoåkare

Under bra isvintrar är öriket ett paradis som erbjuder stor variation och åkning på allt från innerskärgård och öppna fjärdar till havets...

Träningskompisar poserar framför Baltic friidrottsarena i Mariehamn.
Sportig ö

Många idrottshallar och gott om lediga tider

Toppa formen med ett sportigt äventyr på Åland! Här finns många utövare och aktiva föreningar som gärna ställer upp på en träningsmatch. Det...

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser med museikortet

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till utställningar och...

Närbild på vågor och blått vatten.
Evenemang

Sjömanshustrun intar scenen – äntligen är hon tillbaka!

En monolog med kvinna som vågar tala ut om livet som sjömanshustru, ackompanjerad av musikerna Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Kristoffer...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy