Mat från Åland

Smakfullt och inspirerande mathantverk

Tallrik med fiskrätter vid fiskrestaurangen Västerro.

Mathantverket blomstrar på Åland tack vare fina råvaror och kreativa producenter. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck.

Många odlare och uppfödare förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost hos Mattas gårdsmejeri, kött blir smakrik korv hos Marskogens Lamm och ekologiskt odlat spannmål från Överängs kvarn mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Flera av gårdarna tar också emot besökare på guidade turer.

Smakupplevelser

Det finns också ett stort intresse bland mathantverkarna av att skapa god mat och dryck. Bland alla vinnande smaker kan du till exempel hålla utkik efter Våffelrakans Food Truck när du besöker olika evenemang. Eller vad sägs om färsk riven åländsk potatis som steks i våffeljärn och serveras med tillbehör som rödlök, crèmefraiche och sikrom?

I Smakbyn har godistillverkaren Ålands Karamelleriet lyckats fånga smaken av smultron i sin Ålandskaramell. Här står du gärna kvar en stund och tittar på karamelltillverkningen, den är verkligen fängslande!

Vid Västerro experimenterar fiskaren och mathantverkaren Anders Westerberg med fångst från havet och naturen i sitt rökeri och gastronomiska växthus. Här kan du boka olika matupplevelser i paketform.

Konsthantverk från utställningen "Livet på Kobben" vid Eckerö post- och tullhus på Åland sommaren 2023.
Museer på Åland

Glas och konsthantverk i Eckerö

Sommarutställning med konsthantverk är tradition vid Eckerö post- och tullhus. Nytt för i år är att du har hela tre utställningar att...

Föglö sommarteater ger pjäsen "Drömmar, svek och luffarschack".

Sommarteater med 70-talsvibbar i skärgårdsbyn Degerby

Föglö sommarteater bjuder in till Drömmar, svek och luffarschack, en tragikomisk historia som tar dig tillbaka till 1970-talet. Här får ett...

Scampisallad från Iwa Café & Bistro på Åland.
Mat från Åland

Välkommen till nya Iwa – smakupplevelser för alla!

I mitten av juni nyöppnar Iwa i Maxinge i större lokaler och med ny inriktning – från enbart café och konditori till café med bistro och...

Åda ruvar under skydd byggt av föreningen Ådans Vänner.
Aktiviteter

Följ med på ådsafari till Båtskären i Ålands skärgård

Varje vår och försommar erbjuder projektet Ådans Vänner guidade turer till sin ådkoloni på Båtskären söder om Mariehamn. Under ett ådsafari...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy