Mat från Åland

Smakfullt och inspirerande mathantverk

Tallrik med fiskrätter vid fiskrestaurangen Västerro.

Mathantverket blomstrar på Åland tack vare fina råvaror och kreativa producenter. Det är lätt att fylla både glaset och tallriken med lokal mat och dryck.

Många odlare och uppfödare förädlar själva sina råvaror. Mjölken blir till ost hos Mattas gårdsmejeri, kött blir smakrik korv hos Marskogens Lamm och ekologiskt odlat spannmål från Överängs kvarn mals till mjöl.

Äppelodlare som Grannas, Snäckö Frukt och Öfvergårds har förfinat konsten att ta tillvara hela skörden genom färskpressad äppelmust, chutney och picklade äppelskott. Flera av gårdarna tar också emot besökare på guidade turer.

Smakupplevelser

Det finns också ett stort intresse bland mathantverkarna av att skapa god mat och dryck. Bland alla vinnande smaker kan du till exempel hålla utkik efter Våffelrakans Food Truck när du besöker olika evenemang. Eller vad sägs om färsk riven åländsk potatis som steks i våffeljärn och serveras med tillbehör som rödlök, crèmefraiche och sikrom?

Vid Västerro experimenterar fiskaren och mathantverkaren Anders Westerberg med fångst från havet och naturen i sitt rökeri och gastronomiska växthus. Här kan du boka olika matupplevelser i paketform.

Kaffeälskarna vid mikrorosteriet Rosteriverket brinner i sin tur för att rosta sig fram till den perfekta koppen kaffe. Till kaffet passar det bra med en handgjord pralin från Mercedes Chocolaterie eller MarBi Backen som efterrätt.

Sportfiske i solnedgången på Åland
Aktiviteter

Räkna med napp på Fiske-Åland!

Fiske-Åland har öppet dygnet runt, året runt. Fångstmetoderna kan variera, fisken likaså. Ibland är det högsäsong för öring, ibland för lax...

Vinprovning av rödvin tillsammans med vänner.
Mat från Åland

Ett sätt att umgås kring vin tillsammans med likasinnade

Gillar du vin så mycket att du gärna träffar andra för att provsmaka och prata om just vin? Då är Vinföreningen Munskänkarna på Åland en...

Potatis och lök i korgar på Åland.
Mat från Åland

Tänk axgant – närodlat och härproducerat!

Många små producenter och en stor bredd! Lokalproducerat på Åland betyder allt från frukt och grönt till havtorn och honung. I skördetider...

Gult vetefält med skog, moln, blå himmel och ett rött hus i bakgrunden.
Mat från Åland

Axgan? Vad är det?

Axgan är ett helhetsbegrepp som beskriver en person som lever, äter och konsumerar åländska produkter och råvaror på Åland.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy