Svartbröd och hemvete från Åland serverat med smör.
Mat från Åland

Smaka på Åland

Fina matminnen är en del av reseupplevelsen. På Åland är smakupplevelserna många – och goda! Här hittar du några tips på mat som smakar Åland.

Hemvete och svartbröd

Åländska bagerier bakar givetvis både det platta hemvetet, örikets ”nationalbröd”, och det mustiga svartbrödet. Hemvete passar lika bra som frukostsmörgås som till fisksoppa. Även svartbröd med åländskt smör och ost är gott till soppan.

Ett annat svartbrödstips är en smårätt som passar mest hela tiden: Stek brödet i åländskt smör och ät med gravad lax, åländsk gräddfil och ett ägg eller två!

Mjölk, ost, smör och yoghurt 

Ålandsmejeriet gör ost, smör, yoghurt och andra produkter av den åländska mjölken. Den sägs ha en speciell skärgårdssmak, mycket tack vare de örter som korna äter på de kalkrika markerna.

Ostarna har lokala namn som Bomarsund, Kastelholm och Pommern. Flera av dem har blivit bäst i sina klasser i finländska ostmästerskap.

Vid gårdsmejeriet Mattas har gårdens yoghurt, glass och ostar namn från gårdens kor. 

Öl på åländskt vis

Ålands två bryggerier har en rad olika sorter i sina sortiment och nya lanseras med jämna mellanrum. En av bryggeriet Stallhagens storsäljare smaksätts med åländsk honung.

Handla åländska godsaker

Butikerna lyfter ofta fram lokalproducerade varor på egna hyllor. Många säljs också på lokala marknader.

Foto: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch