Shopping

Skräddare i Mariehamn

Mohamad gör gamla möbler som nya igen.

Sedan ett år tillbaka driver Mohamad Alzein sitt eget skrädderi mitt i Mariehamn. Miljö och hållbarhet är hans ledord i arbetet.
- Folk vill reparera, säger han till tidningen Åland Just Nu.

Om man går längs Ekonomiegatan ser man mer ofta än sällan Mohamad Alzein lutandes över en möbel, ett båtkapell eller ett par byxor. Sedan ett år tillbaka driver han egna skrädderiet SYriern i lokalerna mittemot Bagarstugan.

- Först hade jag bara lokalerna in mot parkeringen men sedan augusti har jag även fått skyltfönstret. Man märker stor skillnad på hur många kunder som kommer in. Han berättar att intresset för verksamheten är stor och att många av de kunder han har pratar om miljön som en bidragande orsak till att de kommer in.

- Folk vill reparera och fixa upp sina saker i stället för att köpa nya. De tänker på framtiden och på sina och mina barn, säger han.

Flera tusen kavajer i året

Mohamad Alzein är utbildad skräddare och jobbade som det i Syrien innan han kom till Åland. Där drev han ett eget företag och hade ett tjugotal anställda.

- Vi sydde kläder, flera hundra kostymer i månaden. Det är lite lugnare här nu, säger han.
- Här jobbar jag och min fru och två stycken som går SFI (Svenska för invandrare, reds. anm.) och jobbar här som lite språkpraktik.

Det var när han själv gick just SFI vid Medborgarinstitutet som han bestämde sig för att starta sitt eget skrädderi.
- Jag jobbade först några timmar i veckan åt Syrrans och sedan öppnade jag eget, berättar han.

Möbler, kläder och båtkapell

När Åland Just Nu besöker Mohamad Alzein en tisdag i januari är verkstaden full av olika projekt. Han visar upp en fåtölj han nyss blivit klar med.

- Den här är säkert 40 eller 50 år gammal, jag gjorde den åt en kompis. Jag ser till att bevara så mycket som möjligt och använder jag nytt så använder jag ekologiskt.

- Det är både mycket småpill och lite mer ordentliga ingrepp. I den här har jag behållit vaddet och skumgummit men jag har även så att jag kan byta ut.

Mohamad Alzein visar bilder på sin telefon av soffgrupper han klätt om helt och hållet och drar fram ett fodral till en soffkudde.

- Här behövde jag bara byta ut dragkedjan. Det är både stort och smått, säger han och ler stort.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text och foto: Otto Johansson

Ålandstidningen

Händer som skär upp mat på förrättstallrik.
Mat från Åland

Ät gott och umgås under restaurangdagarna

Ta med dig familjen eller vännerna och njut av god mat till bra pris under Restaurangdagarna på Åland den 25-30 januari. Restaurangdagarna...

Två vuxna och ett barn tittar på keramik vid hantverkshuset SALT.
Shopping

Här hittar du åländskt hantverk!

Smycken och smide. Keramik. Tyger med handtryckta mönster, stickade plagg och mattor. I hantverksbutikerna i Mariehamn hittar du varor som...

Basutställningen vid Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn
Museer på Åland

Ett år av museiupplevelser

Ge dig själv det bästa museiåret genom att köpa Ålands museums årskort. I det personliga kortet ingår fri entré till Ålands...

Dansare i Sjökvarteret i Mariehamn.
Åland100

Nipå firar Åland100 med ny låt och dansutmaning

För att uppmärksamma Åland100 och det kommande jubileumsåret har Nordens Institut på Åland tagit hjälp av unga åländska talanger för att skapa en ny låt med tillhörande koreografi.

Aland.com drivs av Strax Kommunikation och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy