Shopping

Skräddare i Mariehamn

Mohamad gör gamla möbler som nya igen.

Sedan ett år tillbaka driver Mohamad Alzein sitt eget skrädderi mitt i Mariehamn. Miljö och hållbarhet är hans ledord i arbetet.
- Folk vill reparera, säger han till tidningen Åland Just Nu.

Om man går längs Ålandsvägen ser man mer ofta än sällan Mohamad Alzein lutandes över en möbel, ett båtkapell eller ett par byxor i egna skrädderiet SYriern. Han berättar att intresset för verksamheten är stor och att många av de kunder han har pratar om miljön som en bidragande orsak till att de kommer in.

- Folk vill reparera och fixa upp sina saker i stället för att köpa nya. De tänker på framtiden och på sina och mina barn, säger han.

Flera tusen kavajer i året

Mohamad Alzein är utbildad skräddare och jobbade som det i Syrien innan han kom till Åland. Där drev han ett eget företag och hade ett tjugotal anställda.

- Vi sydde kläder, flera hundra kostymer i månaden. Det är lite lugnare här nu, säger han.

Det var när han själv gick just SFI vid Medborgarinstitutet som han bestämde sig för att starta sitt eget skrädderi.
- Jag jobbade först några timmar i veckan åt Syrrans och sedan öppnade jag eget, berättar han.

Möbler, kläder och båtkapell

När Åland Just Nu besöker Mohamad Alzein är verkstaden full av olika projekt. Han visar upp en fåtölj han nyss blivit klar med.

- Den här är säkert 40 eller 50 år gammal, jag gjorde den åt en kompis. Jag ser till att bevara så mycket som möjligt och använder jag nytt så använder jag ekologiskt.

- Det är både mycket småpill och lite mer ordentliga ingrepp. I den här har jag behållit vaddet och skumgummit men jag har även så att jag kan byta ut.

Mohamad Alzein visar bilder på sin telefon av soffgrupper han klätt om helt och hållet och drar fram ett fodral till en soffkudde.

- Här behövde jag bara byta ut dragkedjan. Det är både stort och smått, säger han och ler stort.

Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text och foto: Otto Johansson

Ålandstidningen

Besök Syriern 

Skräddare på Åland

Ålandsvägen 31
Telefon +358 457 345 4185
Följ Syriern på Facebook
 

Barn med tomteluvor på torget i Mariehamn.
Shopping

Besök en julmarknad!

Upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker. På julens marknader hittar du allt som hör julen till - och lite till!

Besökare och sjörövarflagga vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Decemberskoj i sjöfartsmuseet!

Det är full fart i Ålands sjöfartsmuseum under december. Lagom till årets familjedag öppnar kuriosakabinettet äntligen upp igen. Dessutom är det sista månaden med utställningen Hildas doft.

Person sitter på huk och knyter träningsskor en solig höst eller vinterdag.
Aktiviteter

Nyårsruset jubilerar – tänker du delta?

Åland Just Nu har träffat Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare för Ålands motionsförbund och arrangör för nyårsruset den 31 december.

Bestick och servett i julinspirerad dukning i guld.
Mat från Åland

Boka julbord på Åland

Julen närmar sig och de åländska restaurangerna är redo att duka upp sina dignande julbord. Ta med dig familjen, vännerna eller...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy