Vandring med havsutsikt på Kalen på Kökar.
Aktiviteter

Skärgårdsvandring med storslagna vyer

Gör en utflykt till Kökar och upptäck i Ålands sydligaste kommun. Här hittar du många minnen från spännande tider.

Förutom vacker skärgårdsnatur bjuder Kökar på en intressant historia. På medeltiden gick Kung Valdemars segelled via Kökar, som då var en viktig mellanhamn under seglatser till och från Reval, dagens Tallinn. Vid den tiden anlades även ett sjöfararkapell och ett franciskanerkloster på Hamnö. I dag kan du i stället besöka klosterkällaren nära kyrkan som visar fynd som grävts fram efter klostret. Följ kulturstigen för att se de viktigaste lämningarna.

Intressant är även vandringsleden Kalen med Otterböte, en boplats med gravrösen och lämningar från säljakten under yngre bronsålder och äldre järnålder. Leden är 7 km (eller 12 km beroende på var du startar) och går i medel eller svår kuperad terräng med mycket berg. I upplevelsen ingår mäktig havsutsikt, omväxlande skärgårdsnatur och minnen från båda världskrigen.

Vill du veta mer om Kökars historia ska du besöka hembygdsmuseet, eller så gör du en utfärd till den säregna ön Källskär. Här finns både intressanta naturformationer och miljöer skapade av den svenske friherren Göran Åkerhielm.

Gott att äta hittar du vid Peders Aplagård, Brudhäll och Havspaviljongen.

Med skärgårdsfärja

Gör en dagsutflykt, eller stanna en natt eller två. Färjan går längs den Södra linjen från Långnäs, som ligger cirka 30 km från Mariehamn. Färjresan enkel väg tar 2,5 timmar. Boka plats för bilen på förhand!

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch