Kvinna ombord på Ålandstrafikens skärgårdsfärja.
Resa till Åland

Så tar du dig runt på Åland

Åland består av en huvudö och runt den ligger otaliga större och mindre öar. En del är bebodda och till dem åker du med landskapets färjor.

Det är lätt att upptäcka hela Åland. På huvudön – eller fasta Åland som ålänningarna själva säger – går fyra huvudvägar i olika väderstreck. Längs dem går bussar. Dessutom finns en rad mindre vägar som man kan följa för att få se mer av Åland.

Köp gärna den detaljerade turist- och cykelkartan över Åland. Den är en bra följeslagare i alla väder!

Till skärgården

När ålänningarna talar om skärgården menar de övärlden öster om huvudön. Hit åker du med landskapets färjor. Det går att göra ett dagsbesök eller att stanna en natt eller flera.

Här följer några grundregler, som är bra att känna till, när man planerar ett besök i skärgården. Till Vårdö åker du längs huvudväg 2, ett mycket kort färjepass med en vajerfärja ingår. Den går ofta och behöver inte bokas. Från färjehamnen Hummelvik på  Vårdö åker du vidare till Kumlinge och Brändö längs den Norra linjen.

Till Sottunga och Kökar åker du från hamnen i Långnäs, som ligger i slutet av väg 3, med färjor längs den Södra linjen. Det finns också en förbindelse mellan Föglö och Kumlinge längs den Tvärgående linjen.

Kom ihåg att boka bilplats på färjorna som trafikerar Norra och Södra linjen!

Till Föglö åker du från hamnen i Svinö, hit kommer du om du följer huvudväg 3. Färjan gör många turer per dag.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch