Mat från Åland

Middagsidyll vid Mormors Gröna Hus

Dukat i kammaren vid restaurangen Mormors Gröna Hus.

Till släktgården Syskonhem i Norrby i Lemland välkomnar Malin och Matz Olsson alla som uppskattar god mat i lantlig miljö till sin restaurang Mormors Gröna Hus.

På gården är den trivsamma lantidyllen på topp och lugnet slående. 
- Många blir glatt överraskade när de kommer hit efter att ha slingrat sig fram på vägarna och tycker att vi har ett litet paradis här, säger värdparet.

Nytt liv på släktgården

Paret Olsson flyttade från Stockholm till Åland redan 1996 efter många år som sommarålänningar. På gården har Matz nämligen sina rötter, hans mamma och mormor är födda här. I dag bor familjen i det röda boningshuset medan det charmiga gröna trähuset har fått nytt liv som restaurang. 

Uteservering på altanen vid restaurang Mormors Gröna Hus.
Restaurangen Mormors Gröna Hus har uteservering på altanen.

Restaurangen är inrymd i Matz mammas föräldrahem, där även hans mormor och mormorsmor har bott, därav namnet. Givetvis andas även atmosfären inomhus gamla tider och hemma hos mormor med spetsgardiner och blommiga tapeter.

- Vår filosofi är att gräva där vi står. Vi råkar ha en underbar plats på jorden och vill dela med oss av den med den historia den rymmer. Förfäderna finns med oss och deltar i middagarna där de sitter inramade på väggarna. De levde sina liv här i glädje och sorg.

Närproducerat

Samma anda och tankesätt hittar du i maten som serveras.
- Vi tänker att vi inte behöver ”gå över ån efter vatten” när det finns fina råvaror att hämta runt om på Åland och vi försöker verkligen servera så åländskt det bara går, säger Matz. Mormors gamla recept kommer också till pass ibland.

Konceptet är också uppskattat bland restaurangens gäster.
- Många säger att de känner den stämning och lugn som finns i huset. Det gör oss jätteglada och värmer våra hjärtan, då känns det som om vi lyckat

Malin och Matz Olsson.
Malin och Matz Olsson välkomnar dig till släktgården.

Besök Mormors Gröna Hus

Sjögrensgatan, Lemland.
Telefon +358 457 3450323

MORMORS GRÖNA HUS
Sommaröppet onsdag-söndag klockan 17-22 till och med 8 augusti.
www.mormors.ax

På tomten finns även sommarcaféet Humlan som huserar i gårdens charmiga växthus. I Humlan Café kan du njuta av fika och lättare lunchrätter omgiven av pelargoner och tomatplantor på dagtid under sommarmånaderna.

Barn med tomteluvor på torget i Mariehamn.
Shopping

Besök en julmarknad!

Upplev den varma stämningen och julens alla välbekanta dofter och smaker. På julens marknader hittar du allt som hör julen till - och lite till!

Besökare och sjörövarflagga vid Ålands sjöfartsmuseum.
Museer på Åland

Decemberskoj i sjöfartsmuseet!

Det är full fart i Ålands sjöfartsmuseum under december. Lagom till årets familjedag öppnar kuriosakabinettet äntligen upp igen. Dessutom är det sista månaden med utställningen Hildas doft.

Person sitter på huk och knyter träningsskor en solig höst eller vinterdag.
Aktiviteter

Nyårsruset jubilerar – tänker du delta?

Åland Just Nu har träffat Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare för Ålands motionsförbund och arrangör för nyårsruset den 31 december.

Bestick och servett i julinspirerad dukning i guld.
Mat från Åland

Boka julbord på Åland

Julen närmar sig och de åländska restaurangerna är redo att duka upp sina dignande julbord. Ta med dig familjen, vännerna eller...

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy