Tallrik med sushi från Sara och Jans delikatesser i Mariebar i Mariehamn.
Mat från Åland

Mariebar gör det enkelt att upptäcka nya smaker

Krögarparet Sara Bergman och Jan Plonczak låter världens smaker möta åländska råvaror och nordiska mattraditioner vid Mariebar i Mariehamn. Resultatet är en meny med allt från originell sushi till klassisk husmanskost.

- Jag brinner för nordiska smaker men gillar att blanda in annat spännande från världens alla hörn! säger kocken Sara Bergman och tillägger:

- Sushi är så mycket mer än rå fisk och kallt ris som de flesta tror här uppe i Norden. Sushi betyder faktiskt sur och anspelar på att vinägern i riset är sur. 

Åländsk sushi

Mariebar serverar sin sushi – eller såshi – med smaker som Sara och Jan själva prövat fram. Ofta med något utöver det vanliga och alltid med så närproducerade råvaror som möjligt, helst ekologiska. Sommartid skördas många av grönsakerna i parets egna odlingar.

Sushi som take away hos Mariebar i Mariehamn.
Sushi även som take away, både vid Mariebar och från Sparhallen i Maxinge.

- Vi är måna om de små företagarna på Åland och köper gärna direkt från producenten. Vi använder till exempel inte tonfisk, jätteräka eller bläckfisk eftersom de inte simmar här, istället använder vi abborre, gös, sik och även gädda i vår sushi. 

På Mariebars meny hittar du därmed en sushi som passar alla, och som är så god att även de som inte gillar klassisk sushi blir förtjusta.

Från REKO till city

Sara driver Sara och Jan Delikatesser på Mariebar i centrala Mariehamn tillsammans med maken och kockkollegan Jan Plonczak från Polen.

Jan Plonczak vid Sara och Jans Delikatesser på Mariebar i Mariehamn.
På Mariebar är Jan Plonczak redo att servera sushi på åländska.

- Att vi öppnade på Mariebar var egentligen en slump. Först sålde vi vår sushi via mina föräldrars fiskvagn Bergmans Fisk en dag i veckan och via Ålands REKO-ring en dag. Därifrån köpte våra nuvarande hyresvärdar mat från oss och var så nöjda att de tyckte vi skulle öppna upp på Mariebar, och nu är vi här!

Dumplings, ramen och husman

Jan har tidigare jobbat som kock på restauranger i Polen och Nederländerna med polsk, asiatisk och italiensk inriktning, vilket märks på menyn. Till exempel genom japanska soppan ramen och dumplings, som finns i olika versioner inom de flesta matkulturer. 

- Dumplings är "pastadegknyten" med olika fyllningar som malet kött med asiatiska smaker, blomkål och fetaost eller fisk med vitvinssås. 

Tallrik med ramen från Mariebar i Mariehamn.
Regnbågens alla färger hos Mariebars ramen.

Till sin ramen lagar Sara och Jan buljongen från grunden och serverar med hemmagjorda nudlar och toppings som friterad kyckling, rostbiff eller nötfilé. En Mariebar-klassiker är annars Ramen/Dumplings, det vill säga en ramensoppa med några dumplings i för den som har svårt att bestämma sig. 

- Den har blivit en riktigt hit under lunchen tillsammans med Chefs Choice, där du får lite friterad sushirulle, lite makirulle och några nigiri på samma tallrik.

Utöver det serverar Mariebar även husmanskost, vilket kan vara allt från stekt fläsk med raggmunk till fisksoppa eller kåldolmar.  

Kakor och catering

Mariebar är också populär bland fikasugna. Här finns ett stort urval som passar de flesta, oavsett om du söker veganskt, glutenfritt, keto eller helt vanligt fika. Även mackor. Bland Sara och Jans produkter hittar du dessutom inläggningar, syrade grönsaker, honung, bivaxsalvor – ja, lite av varje. Här finns också den populära laxosten som Saras föräldrar Leif och Gerd Bergman tillverkar.

Svartbröd med laxröra från Sara och Jans delikatesser vid Mariebar i Mariehamn.
Smörstekt svartbröd med Bergmans goda laxost är alltid gott.

Sara och Jan tar även emot beställningar på catering och tårtor, smörgåstårtor är en specialitet. 

- Vi riktar in oss på människor i alla åldrar. Våra smaker är riktigt goda och inte alls så främmande som du kanske tror – välkommen in och smaka själv!

Besök Mariebar 

Köpmansgatan 1, Mariehamn.

Följ Mariebar på Facebook för mer info och aktuella öppettider.

Följ Sara och Jans Delikatesser på Facebook

Även hundar är välkomna på Mariebar.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch