Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.
Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med recept i kokböckernas egen Oscarsgala – Gourmand Awards 2023. 

- Det är en internationell tävling och på plats finns det kockar och kokboksmakare från hela världen. Det är den internationella jurygruppen för Gourmand Awards som själva nosat upp, nominerat och utsett publikationen till en vinnare, säger Lena Brenner, landsbygdsutvecklare vid Ålands landsbygdscentrum i ett pressmeddelande.

Syftet med tävlingen är att sprida olika länders matkultur. Sammanlagt deltar ett sextiotal länder.
- Fantastiskt att vi fick en så fin utmärkelse i en internationell tävling som sätter Åland på kartan. Det passar ju speciellt bra just nu eftersom vi just har påbörjat arbetet med att utveckla smakturismen på Åland. Så det här hjälper oss att göra Åland känt som en smakdestination.

Smaka på Åland

Broschyren Århundradets Åländska maträtt togs fram i samband med Åland 100 och firandet av självstyrelsens första 100 år. Här hittar du alla finalisterna i omröstningen om århundradets åländska maträtt, inklusive vinnaren Ålandspannkaka. Förutom recept finns även tips och traditioner från förr och nu.

- Nyheten gjorde mig så glad eftersom den inte bara presenterar själva rätterna med recept utan också vår axgana matkultur säger Mysan Sundqvist, som var projektledare för ”Axganmat på evenemang” under Åland 100.

Århundradets Åländska maträtt

Broschyren finns att ladda ner gratis på svenska, finska och engelska:

Århundradets Åländska maträtt på svenska.

Århundradets Åländska maträtt på finska.

Århundradets Åländska maträtt på engelska.
 
Projektägare: Lena Brenner, Ålands Landsbygdscentrum
Projektledare: Marika ”Mysan” Sundqvist
Recept: Viktor Eriksson
Fotograf: Tiina Tahvanainen
Text: Anna Karlsson
Formgivning: Annika Rehn Zetterqvist.

Läs mer om Gourmand Awards.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch