Mat från Åland

Lyfter åländsk matkultur och Åland som smakdestination

Fin dukning med kaffekoppar och fat med Ålandspannkaka.

Grattis säger vi till publikationen Århundradets Åländska maträtt som vann pris inom kategorin "Best in the world" för bästa trycksak med recept i kokböckernas egen Oscarsgala – Gourmand Awards 2023. 

- Det är en internationell tävling och på plats finns det kockar och kokboksmakare från hela världen. Det är den internationella jurygruppen för Gourmand Awards som själva nosat upp, nominerat och utsett publikationen till en vinnare, säger Lena Brenner, landsbygdsutvecklare vid Ålands landsbygdscentrum i ett pressmeddelande.

Syftet med tävlingen är att sprida olika länders matkultur. Sammanlagt deltar ett sextiotal länder.
- Fantastiskt att vi fick en så fin utmärkelse i en internationell tävling som sätter Åland på kartan. Det passar ju speciellt bra just nu eftersom vi just har påbörjat arbetet med att utveckla smakturismen på Åland. Så det här hjälper oss att göra Åland känt som en smakdestination.

Smaka på Åland

Broschyren Århundradets Åländska maträtt togs fram i samband med Åland 100 och firandet av självstyrelsens första 100 år. Här hittar du alla finalisterna i omröstningen om århundradets åländska maträtt, inklusive vinnaren Ålandspannkaka. Förutom recept finns även tips och traditioner från förr och nu.

- Nyheten gjorde mig så glad eftersom den inte bara presenterar själva rätterna med recept utan också vår axgana matkultur säger Mysan Sundqvist, som var projektledare för ”Axganmat på evenemang” under Åland 100.

Århundradets Åländska maträtt

Broschyren finns att ladda ner gratis på svenska, finska och engelska:

Århundradets Åländska maträtt på svenska.

Århundradets Åländska maträtt på finska.

Århundradets Åländska maträtt på engelska.
 
Projektägare: Lena Brenner, Ålands Landsbygdscentrum
Projektledare: Marika ”Mysan” Sundqvist
Recept: Viktor Eriksson
Fotograf: Tiina Tahvanainen
Text: Anna Karlsson
Formgivning: Annika Rehn Zetterqvist.

Läs mer om Gourmand Awards.

Ryggarna på ett sällskap som vandrar på Åland.
Aktiviteter

Vandra längs mångsidiga Lemlandsleden

Vill du vandra över berg, längs skogsstigar och genom byar med vackra gårdar? Vandra då längs Lemlandsleden som går mellan Lemströms kanal och Lumparsund.

Skärmbild från filmen om Stormskärs Maja.
Om Åland

Filmen om Stormskärs Maja - har du sett trailern?

I början av 2024 är det premiär för filmen om Stormskärs Maja med Amanda Jansson och Linus Troedsson i huvudrollerna som Maja och Janne...

Händer på två personer som håller hand på ett tröstfullt sätt.
Evenemang

Viktig dag med fokus på anhöriga och medberoende

Substansbruk påverkar inte bara den som missbrukar, det drabbar även de anhöriga. Därför arrangerar beroendemottagningen vid KST evenemanget...

Äppelträd med röda äppel vid Grannas äppelodlingar på Åland.
Mat från Åland

Från vårsådd till höstskörd

Åland har ett gynnsamt klimat för spirande kreatörer och växande producenter. För det är inte bara i myllan det gror. Lika rikt som äpplen, lök och potatis frodas nya tankar och idéer.

Aland.com drivs av Vibb och är ett uppslagsverk för allt som händer och sker på Åland. Här är läsarna och de åländska företagen våra viktigaste källor.

Kontakta redaktionen
+358 18 525 875
info@aland.com

Integritetspolicy