Utsikt över Indigos uteservering vid lilla torget i Mariehamn en vacker sommarkväll.
Mat från Åland

Lite av en egen värld kring lilla torget

Kring ett litet kvarter mitt i Mariehamn samlas två restauranger med barer och uteserveringar, ett mysigt café, två pizzerior, en kebab och en nattklubb. Det är trångt och spretigt, men väldigt trivsamt. Här finns något för alla.

Kvarteret kring lilla torget vid Nygatan/Strandgatan har anor från 1865 och med tanke på att Mariehamn grundades så sent som 1861 är det imponerande länge. På 1870-talet lät skeppsredaren och köpmannen Victor Starck uppföra boningshus, magasin och bagarstuga på gården.

I dag är Starcks stenmagasin stadens äldsta bevarade stenhus och det är här du hittar Indigo, som är störst i kvarteret och kallar sig själv för ”ditt andra vardagsrum”. Med all rätt. Restaurangen med bar på övre våningen och gårdsservering på sommaren är en naturlig mötesplats bland både ålänningar och besökare. Här lockar allt från dagens goda lunch till sent nattmingel.

Nöjesliv

Granne med Indigo ligger den gamla Kinoteatern från 1920. En gång ett nöjestempel för film, teater och revy. Numera säsongsöppen nattklubb med pizzeria året runt. Hit slinker du enkelt in via Indigo. Eller så väljer du The Calypso Bar i stenhusets södra del för hög stämning, goda cocktails och härlig musik.

Lika avslappnat men betydligt rockigare är kvarterskrogen Dinos tvärs över gården. Här serverar köket god mat medan baren och uteserveringen bjuder in till biljard, musik, glimten i ögat och allmänt ös. Ibland även trubadurer och livemusik, sommartid på utescenen.

Fikapaus

Betydligt lugnare, men lika värt ett besök är Bagarstugans rara café. Bakom den blå dörren i den röda träbyggnaden väntar blommiga koppar, virkade dukar och den ena tårtan godare än den andra. Upptäck också den hemliga lilla gången till uteserveringen, här du får nästan huka dig för att kunna smita in under rosenspaljén. Bagarstugan är lika omtyckt för lunch som för fika och vill du prova klassikern Ålandspannkaka är caféets att rekommendera.

Men matresan vid det lilla torget i tar inte slut här. Snabbmatskonnässörer lovprisar även Kotipizza och Draken Kebab.

Upptäck Mariehamn

Utanför det livliga kvarteret väntar sen resten av Mariehamn. Slå dig ner på gågatan Torggatan och njut av planteringarna – från vårens magnolia till höstens färgglada löv – eller strosa runt och gör personliga fynd bland alla små butiker. Oavsett om du gillar konsthantverk, kläder, second hand, smycken eller böcker hittar du mycket att välja mellan i centrum.

Eller så besöker du ett museum, badstranden Lilla holmen eller någon av stadens övriga restauranger. Compagniet till exempel, som är perfekt för umgänge. Omgiven av draperier och orientaliska mattor kan du samla gänget för att äta gott, dricka spännande gindrinkar och spela shuffleboard, boule och biljard. Vem vinner?

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch