Lökodlare på Åland.
Mat från Åland

Landsbygden lever på Åland – oj vad det gror och grönskar!

Den åländska landsbygden är i högsta grad levande. Äppelträden står tätt. Löklanden är många. Kor och får på bete är en vanlig syn. Många odlare och uppfödare tar det dessutom ett steg länge och förädlar sina produkter i egna slakterier, mejerier och bagerier.

Åk ut på landsbygden på Åland och se det med egna ögon. Här sjuder det av liv. Den åländska naturen har dock ställt till det på sitt vis. Ibland skjuter en havsvik in mellan åkrarna, ibland sticker ett berg upp. Det blir rätt mosaikartat och bönderna har sällan stora och plana ytor till sitt förfogande.

De har rättat sig efter förutsättningarna och satsar mer på specialgrödor än på spannmål som kräver stora arealer.

Från äpplen till potatischips

Åland är i dag Finlands största äppelträdgård – tre av fyra inhemska äpplen odlas här. En härlig syn på våren med blommande äppelträd i mängder och lika vackert hösten när träden dignar av frukt.

Klimatet passar för fruktodling – många soltimmar och en mild höst som dröjer sig länge kvar. Detta tack vare havet som omger Åland och som är uppvärmt efter sommaren.

Men det finns också mycket annat. Lök av olika slag och potatis är viktiga grödor. En stor del av potatisen blir för övrigt chips i Ålands största fabrik. Medlemmarna i Odlarringen satsar på ekologisk odling och har en rad olika grönsaker i sitt sortiment.

Djurbönder och gårdsbutiker

Vill du se djur utan större ansträngning har du kommit rätt. Både mjölkkor och biffkor syns ofta ute på bete liksom får med sina lamm.

Många odlare och uppfödare förädlar sina råvaror på ett hantverksmässigt sätt. En del gör läckra ostar av mjölken. Andra ser till att köttet blir smakrika korvar, att havtornsbären kokas till goda curder och marmelader och att äpplen blir läskande cider. En del är så framgångsrika att de vinner priser i mattävlingar utanför Åland.

Produkterna kan du ibland köpa i gårdarnas egna butiker. Annars hittar du dem i matvaruaffärerna.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch